Слънчогледовите семки са един от основните източници за произвеждане на полиненаситено олио. Те са изключително добър източник и на витамин Е – основният мастноразтворим антиоксидант. Този витамин действа антивъзпалително и е повлиява добре сърдечно-съдовото ни система.
Фитостеролите, съдържащи се в семките, понижават холестерола. Участвайки активно в менюто ни, те понижават кръвните нива на холестерола и укрепват имунната ни система.
Слънчогледовите семки са добър източник и на магнезий и селен. Изследвания са показали, че магнезият помага в редуцирането на астматичните пристъпи, понижава кръвното налягане, предпазва от мигренни главоболия и редуцира риска от сърдечен удар или инфаркт. Селенът пък подобрява детоксикацията.
Слънчогледовите семки и ядките трябва да се съхраняват на хладно и сухо място, за да запазят полезните си свойства и да не отделят вредните за организма афлатоксини. Препоръчително е да се консумират сурови. Купувайте слънчогледови семки в непрозрачни опаковки, а след отварянето им ги съхранявайте в хладилник или фризер.
Да, ние обичаме вкусната и добре приготвена храна. Това е всичко, което имаме да ви...
HAMBAR е името на новото място в София, където всички влюбени в добрата храна могат да...
Сиренето „Пармезан“ е един от продуктите, които колкото повече време отлежават, толкова по-скъпи стават. Италианците,...
Историята на великите кулинарни шедьоври е изпълнена с вкусни примери в подкрепа на факта, че...
„Черешките” в прясно състояние се използват дори за украса на десерти — някои от сортовете...