Слънчогледовите семки са един от основните източници за произвеждане на полиненаситено олио. Те са изключително добър източник и на витамин Е – основният мастноразтворим антиоксидант. Този витамин действа антивъзпалително и е повлиява добре сърдечно-съдовото ни система.
Фитостеролите, съдържащи се в семките, понижават холестерола. Участвайки активно в менюто ни, те понижават кръвните нива на холестерола и укрепват имунната ни система.
Слънчогледовите семки са добър източник и на магнезий и селен. Изследвания са показали, че магнезият помага в редуцирането на астматичните пристъпи, понижава кръвното налягане, предпазва от мигренни главоболия и редуцира риска от сърдечен удар или инфаркт. Селенът пък подобрява детоксикацията.
Слънчогледовите семки и ядките трябва да се съхраняват на хладно и сухо място, за да запазят полезните си свойства и да не отделят вредните за организма афлатоксини. Препоръчително е да се консумират сурови. Купувайте слънчогледови семки в непрозрачни опаковки, а след отварянето им ги съхранявайте в хладилник или фризер.
За трета поредна година тетевенското село Черни Вит събира майстори на домашните сирена. Организатор на...
От известно време следим с любопитство кулинарните изяви на актьора Стенли Тучи. Наскоро той издаде...
Гастроентеролозите ги обожават, заради високото съдържание на фибри Всички знаем, че плодовете съдържат въглехидрати и естествена...
Вероятно познавате много хора (може би и вие сте сред тях), които съхраняват лимони в...
От богатите и известните обикновено очакваме да хапват малки порции изискана храна. Понякога обаче и звездите...