На гръцки thymus, което идва от латинското наименование на мащерката, означава смелост, сила, мисъл. Затова не е изненадващ фактът, че още от древността е било известно, че растението има тонизиращо и освежаващо действие.
Растението произхожда от Южна Европа, но в големи количества се отглежда както в Източна Европа, така и в САЩ. Мащерката е важна подправка в европейската кухня, най-вече в южноевропейската. Особено типична е за Франция, където свежи клонки мащерка, вързани на снопче с други пресни подправки, се прибавят към супи, сосове и задушени блюда, като се отстраняват преди сервиране. В Централна Европа мащерката се използва основно за супи, риба, птици, яйца.
Използваемата част са листата, като често се продава цялото растение (листата заедно със стръкчетата). С мащерка се овкусяват различни видове месо и дивеч, а също така пилешки специалитети, ястия с гъби и винени сосове.
Когато ароматизирате с нея зеленчукови супи, 1 щипка е достатъчна за 4 порции. Мащерката се съчетава особено добре с лук, магданоз, дафинов лист, хвойна и босилек. В Средна Европа с нея готвят говеждо месо, гулаш, бъбреци, черен дроб, дивеч, пастети. Слага се и в настойка с оцет за подправяне на салати. И не на последно място – от нея може да си сварите и първокласен чай.
На 18-ти юни екипът на Лесафр България събра партньори, приятели и журналисти, за да отпразнуват...
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...