Тонизираща и освежаваща

03.03.2016
0
99818

На гръцки thymus, което идва от латинското наименование на мащерката, означава смелост, сила, мисъл. Затова не е изненадващ фактът, че още от древността е било известно, че растението има тонизиращо и освежаващо действие.

Растението произхожда от Южна Европа, но в големи количества се отглежда както в Източна Европа, така и в САЩ. Мащерката е важна подправка в европейската кухня, най-вече в южноевропейската. Особено типична е за Франция, където свежи клонки мащерка, вързани на снопче с други пресни подправки, се прибавят към супи, сосове и задушени блюда, като се отстраняват преди сервиране. В Централна Европа мащерката се използва основно за супи, риба, птици, яйца.

Използваемата част са листата, като често се продава цялото растение (листата заедно със стръкчетата). С мащерка се овкусяват различни видове месо и дивеч, а също така пилешки специалитети, ястия с гъби и винени сосове.

Когато ароматизирате с нея зеленчукови супи, 1 щипка е достатъчна за 4 порции. Мащерката се съчетава особено добре с лук, магданоз, дафинов лист, хвойна и босилек. В Средна Европа с нея готвят говеждо месо, гулаш, бъбреци, черен дроб, дивеч, пастети. Слага се и в настойка с оцет за подправяне на салати. И не на последно място – от нея може да си сварите и първокласен чай.

 Коментари (0)

105 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: