Защо да не давате на децата си чист плодов сок

18.01.2024
0
3048

В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно изцеден плодов сок, защото вярват, че той е пълен с витамини и други полезни вещества.

Все повече обаче учени и специалисти по хранене дават сигнал, че това не е най-доброто решение. Последното такова изследване е на канадски учени, според които пиенето на чаша или повече чист плодов сок всеки ден може да е свързано с напълняване при децата, пише БТА, като се позовава на публикация на вестник Independent.

Резултатите от изследването подкрепят препоръките да бъде ограничена консумацията на плодови сокове, за да се избягват излишните калории.

Всяка 237-милиметрова чаша плодов сок дневно се свързва с 0,03 по-висок индекс на телесната маса, показва анализ на предишни изследвания. По-малките деца напълняват повече при редовно пиене на чист сок от по-големите.

Изследвания с възрастни също са показали, че чистият сок може да бъде свързан с напълняване. Учените от Университета на Торонто стигат до извода, че причина за това са допълнителните калории.

„Резултатите ни са в подкрепа на съветите да се ограничава приемът на чист плодов сок при малките деца и вместо това да им се дават цели плодове“,

каза ръководителката на изследването Мишел Нгуйен. Учените са анализирали резултатите от 42 изследвания, от които 17 сред деца и 25 сред възрастни.

Според някои експерти причина за напълняването от 100-процентните плодови сокове е високото съдържание на захари и високата им калоричност. Те съдържат малко фибри в сравнение с целите плодове и засищат по-малко.

Снимка: Instagram/anna_janeckaКоментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: