Маслинова питка

Вкусна питка, опитайте и ще се убедите
Източник: Ники
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 10.05.2020
Маслинова питка
Маслинова питка
Маслинова питка
Маслинова питка
Маслинова питка
 
Необходими продукти:
600-700 г брашно
1/2 кубче прясна мая
1 с.л. захар
2/3 с.л. сол
3 яйца (2 жълтъка са за намазване)
5 с.л. олио
5 с.л. кисело мляко
100 мл топла вода
100 г краве масло (или олио)
сусам за поръсване


Начин на приготвяне:
1
В купа се натрошава маята, добавят се захарта, 4 с.л. брашно и топлата вода. Разбърква се, за да се образува каша и се покривам със чиния. Оставя се така около 20 минути и когато шупне и на повърхността има мехурчета, значи е готова. През това време се пресява брашното в друг съд и се разбърква със солта.
2
Когато маята е активирана, към нея се добавят леко разбитите яйца, олиото и киселото мляко. По малко се сипва от брашното. Бърка се в началото със супена лъжица, докато сместа започне да прилича на тесто. След това се слага върху набрашнен плот и пак се добавя брашно, омесва се до хубаво меко и гладко тесто, в което се виждат леки мехурчета. Удря се 100 пъти в плота. Топката тесто се слага в намазнена купа се покрива със стреч фолио и кърпа, оставя се да втаса за около час.
3
Когато тестото удвои обема си отново леко се доомесва с малко брашно. Готовото меко тесто се разделя на 4 или 5 топки, които се разточват. Всяка се намазва обилно с олио или меко краве масло, поръсва се с нарязаните на ситно маслини и се слага следващата кора. Това се повтаря със всичките кори, като последната не се мажа с нищо. Реже се на 8 триъгълника и се навиват на кифли. Седемте се подреждат по края на тавата, а от осмия триъгълник се оформя средата. Оформената питка се оставя да втасва втори път за 30 минути, покрита със стреч фолио и кърпа.

4
Когато питката изпълнии тавата, се намазва с отделените жълтъци, смесени с по 1 ч.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио. Поръсвам се със сусам. Слага се в студена фурна, пече се 25 минути на долно ниво на 170 градуса, а после още 15 минути на същата температура, но вече с включени горен и долен реотан.

Съвети:
За да не прегори, може да поставите алуминиево фолио, след като се зачерви.

Може да се консумира с шарена сол или със сирене.

Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

01.01.2022
Здравейте! Благодаря, че сте избрали моята рецепта за питка! Радвам се , че ви е допаднала! Честита Нова Година и успешна да е тя, бъдете здрава!
2.
Изпрати
лично съобщение

31.12.2021
Благодаря за рецептата,питката стана страхотна,спазих точно рецептата,но заместих маслините със сирене.Използвах при месенето от време на време по мъничко олио,за да не ми лепне тестото по ръцете,получи се чудесно тесто и питката е много мекичка. Желая ви весели празници и щастлива Нова Година.
1.
Изпрати
лично съобщение

15.05.2020
След 100 мл вода, следващият продукт да се разбира 100 г маслини. Извинявам се за грешката!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: