Галет с картофи

Любопитна рецепта с много апетитен краен резултат
Източник: Бон Апети
Дата: 14.05.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г картофи
1 глава лук
50 г краве масло
100 мл бял винен оцет
1/4 връзка див лук
сол и черен пипер на вкус
1 яйце
100 г краве сирене

за тестото:
200 г брашно (+ за поръсване)
100 г краве масло (студено)
50 г й 50 г заквасена сметана
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:
1
Галет с картофи
Брашното се смила в блендер, заедно с индийското орехче, сол и черен пипер. Добавя се маслото и отново се смила, докато се получат трохи.
2
Галет с картофи 2
Прибавя се сметаната и отново се разбива. Полученото тесто се увива в прозрачно фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
3
Галет с картофи 3
Картофите се обелват и се нарязват на тънки шайби.

4
Галет с картофи 4
Заливат се с оцета и вода, колкото да ги покрие и се варят 20 минути.
5
Галет с картофи 5
След това се измиват.
6
Галет с картофи 6
Оставят се да се отцедят.
7
Галет с картофи 7
Подсушават се добре.
8
Галет с картофи 8
Лукът се наситнява и се запържва в маслото.
9
Галет с картофи 9
Прибавят се картофите и също се запържват.
10
Галет с картофи 10
След това се оставят да се охладят.
11
Галет с картофи 11
Тестото се разточва върху набрашнен плот на кръгла кора.
12
Галет с картофи 12
Отгоре се подреждат картофите и лукът, като по края се оставя борд от 3–4 см. Краищата се прехлупват навътре, така че да покриват и част от плънката.
13
Галет с картофи 13
Тестото се намазва с разбитото яйце.
14
Галет с картофи 14
Картофите се поръсват с натрошеното сирене.
15
Галет с картофи 15
Галетът се пече 25 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. Сервира се с наситнен див лук.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

28.10.2018
Вкусно и лесно!
1.
Изпрати
лично съобщение

17.12.2017
Много вкусно и подходящо за зимата!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: