Хляб Алтамура

Италиански хляб, за който е необходимо да се замеси предватително тесто „бига”
Източник: Бон Апети
Дата: 19.03.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за предварителното тесто (бига):
40 г брашно
2 щипки суха мая
25 мл хладка вода

за хляба:
170 г бяло брашно
150 г семолина (грис от твърда пшеница)
230 г хладка вода
1 ч. л. суха мая
готовата бига
1 с. л. зехтин „Екстра върджин”
1 щипка сол



Начин на приготвяне:
1
Хляб Алтамура

От предната вечер се смесват продуктите за „бига“, купата се покрива с фолио за свежо съхранение и кашата се оставя да ферментира на стайна температура за 10–12 часа.

 


2
Хляб Алтамура 2

Всички продукти за хляба – брашното, семолината, бигата, маята, зехтина, водата и солта се смесват в купа.

 


3
Хляб Алтамура 3

Меси се върху набрашнен плот, докато се получи гладко тесто.

 


4
Хляб Алтамура 4

В намазана със зехтин купа се слага топката тесто, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса за 1–2 часа. След това отново се оформя на топка, поставя се в намазана със зехтин тава, поръсва се с брашно и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса за 30–40 минути.


5
Хляб Алтамура 5

С нож се оформя кръст върху тестото, слага се в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор, в която има купичка с вряла вода, за да се образува пара.

 


6
Хляб Алтамура 6

Пече се за около 40 минути. Оставя се да почине и е готов за консумация.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

03.01.2021
Браво, много вкусен хляб.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


219 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: