Хляб от риба с каймак

Фин рибен пудинг, залят със сметанов сос по рецепта от Пълна домашна готварска книга от Жанетон и Л. Майар, издадена от Ст. Атанасов през 1910 г. в София
Източник: Бон Апети
Дата: 03.10.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за „хляба“:
1 кг пъстърва
2 яйца
сол и черен пипер на вкус
масло за намазване

за рибния сос:
50 г краве масло
50 г брашно
1 морков
1 глава лук
2 карамфилчета
2–3 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус

за сметановия сос:
40 г краве масло
25 г брашно
250 мл прясно мляко
250 мл животинска сметана
сол и черен пипер на вкус
1 щипка индийско орехче
50 г зелени маслини без костилки
50 г черни маслини без костилки


Начин на приготвяне:
1
Хляб от риба с каймак
Сметановият сос се приготвя като брашното се запържва до златисто в 20 г от маслото.
2
Хляб от риба с каймак 2
Малко по малко, при непрекъснато бъркане, се наливат предварително загретите мляко и сметана.
3
Хляб от риба с каймак 3
Овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче и се готви до сгъстяване.
4
Хляб от риба с каймак 4
Дърпа се от котлона, добавя се останалото масло и нарязаните на шайби маслини и се охлажда.
5
Хляб от риба с каймак 5
Рибата се филетира.
6
Хляб от риба с каймак 6
Костите и кожата се завързват в марля, заливат се със студена вода и се готви 20 минути.
7
Хляб от риба с каймак 7
Марлята се изхвърля, а бульонът се запазва.
8
Хляб от риба с каймак 8
Рибният сос се приготвя като брашното се запържва в маслото, налива се 1 л от бульона от варенето на рибата и се добавят наситненият морков, нарязаният на четвъртинки лук, карамфилчетата и магданозът със стеблата. Готви се на тих огън, докато се редуцира.
9
Хляб от риба с каймак 9
Прецежда се и се овкусява със сол и черен пипер.
10
Хляб от риба с каймак 10
Рибата се реже на кубчета и се смила в блендер.
11
Хляб от риба с каймак 11
Едно по едно се добавят яйцата.
12
Хляб от риба с каймак 12
Овкусява се със сол и черен пипер и се претрива през цедка.
13
Хляб от риба с каймак 13
Сместа се изсипва в тенджера и малко по малко към рибата, при постоянно бъркане, се добавя сметановият сос (получава се около 500 мл). Рибената смес се изсипва в намаслена форма за печене, която се поставя в тенджера под налягане, пълна до половината с вода. Кипва се, дърпа се от огъня и се затваря с капака. Връща се на котлона и се гови на слаб огън 45 минути.
14
Хляб от риба с каймак 14
Хлябът внимателно се изважда от формата.
15
Хляб от риба с каймак 15
Поднася се с рибния сос.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: