Хляб с лилав морков и чесън

Вкусно и красиво
ТИТЛА: Експерт готвач
Дата: 29.08.2023
Хляб с лилав морков и чесън
Хляб с лилав морков и чесън
 
Необходими продукти:
400 г бяло брашно
230 мл вода
160 г квас
10 г сол
1 печен и смачкан лилав морков
1/2 глава печен и пасиран чесън


Начин на приготвяне:
1
Брашното и водата се смесват (т.нар. автолиза) и се оставят за 1 час.
2
Добавя се квасът и се размесва. Оставя се за 30 минути и се прибавя солта. Меси се с миксер или на ръка, докато се развие глутенът.
3
Тестото се оставя да почине за 30 минути, след което се поставя на мокър плот и с мокри пръсти се разтегля.
4
Поръсва се с намачканите лилав морков и чесън. Сгъва се на плик.
5
Три пъти през 30-45 минути се правят вътрешни сгъвания на тестото. Накрая се оставя да втаса, докато се увеличи обема с 50%.
6
Оформя се хлябът и може да втасва по два начина: да се остави на стайна температура, докато удвои обема си; да се остави за 1 час на стайна температура и след това да се прибере в хладилник (за т.нар. ретардация).
7
Пече се в предварително загрята на 250 градуса фурна за 25 минути в тава и сложена купучка с вода (или в предварително загрята чугунена тенджера). След това се маха купучката с вода/маха се капака на танджерата, намалява се температурата на 210 градуса и се пече още 25 минути.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: