Питка за кръщене

Много вкусна и многопластова
Източник: Дарина
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 08.01.2023
Питка за кръщене
Питка за кръщене
Питка за кръщене
 
Необходими продукти:
7 г суха мая
200 мл топла вода
200 мл затоплено мляко
100 мл олио
2 с.л. захар
2 яйца (1 цяло +1 белтък в тестото, жълтъкът за намазване
800 г брашно (пресято)

за бялото тесто за фигурките:
50 мл вода
1 ч.л. захар
1 щипка сол
3-4 с.л. брашно
1/2 к.л. олио
ванилия



Начин на приготвяне:
1
Активирайте маята с 50 мл вода, 1 с.л захар, 2 с.л брашно. Оставете настрани за 15 минути.
2
В голяма купа смесете 150 мл вода, 200 мл мляко, яйцето, олиото, 1 с.л захар и солта. Разбърквайте след всеки добавен продукт.
3
Прибавете шупналата мая и постепенно с разбъркване брашното. Когато сместа започне да се събира на топка, изсипете от купата на работния плот.
4
Започнете да месите, докато тестото спре да лепне и да оставя следи. Сложете в намазана с олио купа, завийте и оставете да втасва. (При мен утрои обема си след 1 час и 30 минути).
5
От продуктите за тестото за фигурките замесете твърдо като пластелин тесто и оставете да почива за 20 минути, желателно е да се сложи в найлоново пликче, за да не хване коричка.
6
Извадете втасалото тесто за питката на плота, поръсен с брашно, оформете питата, декорайте я, а после я украсете с фигурки по желание. Намажете с разбития жълтък и с.л мляко.
7
Готовата погача печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути.

Съвети:
Може да загреете фурната първо до 200 градуса и след 15 минути да намалите на 180.
Използваната форма е с падащо дъно и диаметър 25 см.
След като се извади от фурната, питката се маже за блясък с олио.

Съвет:
След като се извади от фурната питката се маже за блясък с олио.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Joanna Marina Mihailova се регистрира в сайта.
Рози коментира рецептата Кейк с ананас и кокос
Цвети се регистрира в сайта.
Ники публикува рецептата Кавърма с пилешко
Stefka Lazarova се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: