Новогодишна питка

Пухкава и празнична
Източник: Ники
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 28.12.2023
Новогодишна питка
Новогодишна питка
Новогодишна питка
Новогодишна питка
Новогодишна питка
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3 с.л. олио
200 г кисело мляко
1/2 кубче прясна мая
2 яйца (единият жълтък е за намазване)
300 мл топла вода


Начин на приготвяне:
1
Пресявам брашното, деля го на две части. Към едната добавям солта и я смесвам с брашното. Отделно активирам маята със захарта, като ги бъркам до течна консистенция, след това им добавям 3 с.л. брашно, бъркам и едва тогава сипвам топла вода, около половината от количеството в рецептата. Оставям да се активира маята около 20 минути, или до удвояване на обема в съда. Важно е питката да се прави в топло помещение, маята също да втасва на топличко. Понякога я оставям на 50 градуса във фурната да се активира.
2
Докато маята стане готова, смесвам в съд течните съставки. Те са: 1 яйце + още единия белтък, олиото, киселото мляко и останалата течност за питката.
3
Когато маята е активирана, т.е. да има мехурчета и да се е удвоило количеството ѝ, я сипвам към брашното със солта, добавям там и смесените течни съставки. Бъркам с лъжица, като добавям постепенно и останалото брашно до меко тесто.
4
Отделеният жълтък смесвам с една чаена лъжичка олио и оставям за намазване на готовата втасала питка.
5
Омесвам меко тесто. Много често тестото замесвам от вечерта. Оставям го в омазнена дълбока купа, покрита с найлонов плик и кърпа, в хладилник до сутринта. Сутринта оставям два часа или по-малко време да се отпусне тестото на топло.
6
Доомесвам готовото тесто леко и деля на 4 части. Правя 4 кори с около 35 см диаметър (размера на подноса). Всяка намазвам обилно с олио, поръсвам със сирене и редя една върху друга. Последната кора не я мажа и не я ръся с нищо.
7
Режа така поставените кори (една върху друга) на 16 триъгълника и навивам на кифли. Поставям ги в тава с хартия за печене, така оформена питката се оставя да втаса. Когато е запълнена тавата, намазвам с отделени жълтък, смесен с малко олио. (При мен не се събраха кифлите и оставих 4 в друга тавичка да се изпекат отделно.)
8
Пекох на 180 градуса с вентилатор около 20 минути, проверих с дървен шиш. Ако се е зачервила вече, покривам с алуминиево фолио и пека до готовност на питката – около 10 минути при мен.
9
Вадя питката и я оставям с тавата на скара, покрита с кърпа около 5 минути. После без скара, отново покрита с кърпа още малко. Когато леко се е задушила отгоре с кърпата, е готова за опитване.

Съвет:
Питката може да е за гости или за всеки ден. Понякога я предлагам с шарена сол допълнително.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: