Сусамени питки

Можете да ги поднесете за закуска с айрян или като хляб към основното ястие
Източник: Бон Апети
Дата: 11.05.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
3 ч. ч. брашно
1 1/4 ч. ч. прясно мляко
2 1/4 ч. л. суха мая Dr. Oetker
1 1/2 ч. л. захар за маята
1 ч. л. сол
6 ч. ч. вода
2 с. л. сода бикарбонат
1 ч. л. царевичен грис за качамак за поръсване
4 с. л. сусам
2 с. л. прясно мляко за намазване
брашно за размесване
зехтин за намазване

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Сусамени питки

В затопленото млякото се разтварят маята и захарта. Оставя се маята да шупне.

 

 


2
Сусамени питки 2

В голяма купа се смесват брашното, солта и се налива шупналата мая.

 


3
Сусамени питки 3

Замесва се меко и еластично тесто.

 


4
Сусамени питки 4

Слага се в намазнена купа, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса за 1 час.

 


5
Сусамени питки 5

Втасалото тесто се разделя на 12 топки. Oт всяка се оформят фитили с дължина 30 см.

 


6
Сусамени питки 6

Те се връзват на възел като двата края на фитила се прихлупват, единият край се промушква в средата от горната страна, а другият от долната и с ръце се притискат към тестото, така че да не остава дупка в средата.

 


7
Сусамени питки 7

В тенджера се кипва водата заедно със содата. Всеки „възел“ се вари по 30 секунди, като се обръща, ако е необходимо.

 


8
Сусамени питки 8

Бланшираните възли се поставят върху скара, предварително намазана със зехтин, да се отцедят.

 


9
Сусамени питки 9

После се прехвърлят в тава, покрита с хартия за печене и се поръсват с царевичния грис. Намазват се с млякото и се поръсват със сусам. Пекат се в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, за 15 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (16)
16.
Изпрати
лично съобщение

03.12.2020
Много вкусни. Благодаря Ви за идеята. Сготвих ги с бяло брашно, но накрая станаха все едно е пълнозърнесто
15.
Изпрати
лично съобщение

22.07.2020
И изглеждат много апетитни и са много вкусни.
14.
Изпрати
лично съобщение

25.01.2018
Станаха много вкусни и се изядоха веднага.Не се справих с фитилчетата , затова ги направих като малки питки!!
13.
Изпрати
лично съобщение

26.10.2015
Смесих черно и бяло брашно и станаха невероятни!
12.
Изпрати
лично съобщение

14.06.2015
Магдалена Дончева,сухата мая,която има в нашите магазини е в пакетчета по 7гр /количество,необходимо за 500гр брашно/.Надявам се да съм била полезна.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Vikichu26 се регистрира в сайта.
Ради се регистрира в сайта.
Mina Mihaylovska се регистрира в сайта.
CuliNarnia коментира рецептата Спаначена салата с лимец
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: