Гръцки селски хляб

Съседите ни точно като нас не сядат на масата без хляб. Най-добре е той да е топъл, току що изпечен
Източник: Бон Апети
Дата: 14.03.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
425 г брашно
225 г семолина (грис от твърда пшеница)
1/2 с. л. суха мая
1/2 с. л. сол
1 1/4 ч. ч. топла вода
1 с. л. зехтин
1 с. л. мед
1 с. л. прясно мляко


Начин на приготвяне:
1
Гръцки селски хляб

Брашното, солта, сухата мая и семолината се слагат в купа. Прави се кладенче и се прибавят прясното мляко, водата, зехтинът и медът.

 


2
Гръцки селски хляб 2

Замесва се меко тесто, първо с лъжица, а после и с ръце.

 


3
Гръцки селски хляб 3

Слага се в намазнена чиста купа. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да втаса (докато удвои обема се, за 1–2 часа)

 


4
Гръцки селски хляб 4

Втасалото тесто се размесва и се оформя на хляб. Отгоре се правят три прореза с дълбочина 2 см.

 


5
Гръцки селски хляб 5

Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса.

 


6
Гръцки селски хляб 6

Пече се в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, за 25 минути. На дъното на фурната се слага купа с вода (парата ще помогне за образуването на хрупкава коричка). Когато е готов, се оставя да се охлади върху решетка.

 


 


Съвет: От тези продукти можете да приготвите 1 хляб.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

31.08.2013
Много хубав домашен хляб!Позволих си да сложа цяло пакетче мая.Бухна повече, но наистина е като от пекарна.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


191 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: