Капоната

Типично сицилиански специалитет
Източник: Бон Апети
Дата: 23.08.2013
Капоната
 
Необходими продукти:
4 патладжана
2 глави червен лук
2 стръка селари
2 скилидки чесън
2–3 сухи люти чушки
40 г каперси
80 г белени бадеми
1 с. л. доматен концентрат
120 г зелени маслини без костилки
400 г белени домати на кубчета
2 с. л. тъмна кафява захар
80 мл червен винен оцет
120 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Капоната

Патладжанът се нарязва на кубчета. Посолява се и се оставя да се отцеди от горчивия сок. Изплаква се и се подсушава. Запържва се в 80 мл от зехтина до златисто, след това се отцежда върху салфетка.

 


2
Капоната 2

Лукът се нарязва на полумесеци, селарито се почиства с белачка и се нарязва на кубчета, чесънът се настнява и всичко се запържва до карамелено в останалия зехтин.

 


3
Капоната 3

Прибавят се  каперсите, маслините, след това бадеми и лютите чушки.

 


4
Капоната 4

Добавя се кафявата захар, доматения концентрат и се запържва. Слагат се изпържените патладжани, доматите и винения оцет. Похлупва се и се оставя да къкри на слаб огън около 20 минути. Ако има нужда, се добавя вода. Подправя се със сол и черенпипер.


Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

14.08.2017
Капоната със спагети.
5.
Изпрати
лично съобщение

04.09.2014
Добавих и чушки. Много вкусно се получи.
4.
Изпрати
лично съобщение

07.09.2013
Стана да си оближеш пръстите :)
3.
Изпрати
лично съобщение

02.09.2013
Приготвих тази рецепта, но тъй като не обичам патладжан експериментирах с тиквичка. Получи се много вкусно
2.
Изпрати
лично съобщение

27.08.2013
На мен ми липсват зелени подправки в нея.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: