Мусака с картофи

Източник: Бон Апети
Дата: 22.02.2008

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг картофи
500 г кайма
1/2 буркан стерилизирани домати
1 глава лук
6-7 стръка магданоз
2 с. л. доматено пюре
2 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
черен пипер и сол на вкус
2 яйца
2 с. л. брашно
100 г кашкавал
30 г краве масло
2 ч. ч. прясно мляко


Начин на приготвяне:
1
Мусака с картофи
Картофите се нарязват на филии с еднаква дебелина, след което се бланшират за 10 минути в кипнала вода със сол и олио.
2
Мусака с картофи 2
Лукът се нарязва наситно, запържва се в сгорещено олио и след 2 минути се сипва малко вода. Оставя се на слаб огън под капак, докато лукът омекне, след което се добавят червеният пипер и разреденото с малко вода доматено пюре.
3
Мусака с картофи 3
Прибавя се каймата, като се намачква с преса за картофи.
4
Мусака с картофи 4
Подправя се с наситнен магданоз, сол, черен пипер и чубрица.
5
Мусака с картофи 5
Стерилизираните домати се пасират, след което половината от тях се излива в дълбока тава и се покрива с ред картофи.
6
Мусака с картофи 6
Запържената кайма се поставя върху картофите и се полива с останалата част от пасираните домати.
7
Мусака с картофи 7

Прави се втори ред картофи и тавата се поставя в предварително загрята фурна. Пече се 30 минути на 180 градуса.


8
Мусака с картофи 8
Брашното се запържва в разтопено масло.
9
Мусака с картофи 9
Сипва се студеното мляко, посолява се и се разбърква, докато се сгъсти, след което се смесва постепенно с разбитите яйца. Добавя се настърганият кашкавал.
10
Мусака с картофи 10
Изпеченото ястие се залива с получената смес и се връща във фурната. Пече се до зачервяване на заливката.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2015
Отне ми 3 часа да я сготвя и сервирам, но мъжа ми много я хареса :)
3.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2014
Мусаката, ми се получи превъзходно, много нежна на вкус, не мазна!Другите мусаки, който съм яла винаго са били тежки на вкус и за това много рядко готвя мусака, защото не ми е от любимите ястия!Аз я пекох повече време, за да остане само на мазнина...!Вече със сигурност по често ще готвя мусака!
2.
Изпрати
лично съобщение

02.02.2014
Мусаката е едно от най-най-любимите ми ястия. Толкова е нежна на вкус, а в същото време не може да те остави гладен :)))) Обожавам меките картофки, разтопеният кашкавал, изобилието от подправки... Просто я обичам много!
1.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2015
Рецептата е чудесна! Мусаката стана наистина много вкусна. :) Ще я готвя и занапред!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: