Пастицио

По гръцки богато, вкусно и разточително
Източник: Бон Апети
Дата: 08.09.2011
Пастицио
 
Необходими продукти:
1 пакет дълги и дебели макарони
150 г кашкавал
20 мл зехтин
сол на вкус

за плънката:
600 г телешка кайма
600 г зрели домати
1 глава лук голяма
2 скилидки чесън
1 ч. ч. червено вино
60 мл зехтин
1 пръчка канела
3 пъпки карамфил
1 щипка сух риган
1 щипка захар
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

за соса „Бешамел”:
100 г краве масло
100 г брашно
1 л прясно мляко
2 яйца
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пастицио

Макароните се сваряват в подсолена вода (трябва да останат леко твърди). Отцеждат се и се поливат със зехтина, за да не се слепят.

 


2
Пастицио 2

Зехтинът за плънката се сгорещява и в него се задушават лукът и чесънът, нарязани наситно.


3
Пастицио 3

Прибавя се каймата и се бърка, докато стане на трохи.


4
Пастицио 4

Слагат се подправките – канелата, карамфила, ригана, сол и черен пипер на вкус. 


5
Пастицио 5

Налива се виното и отново се разбърква.


6
Пастицио 6

Прибавят се нарязаните на кубчета домати и захарта и се поръсва с наситнения магданоз. Когато се сгъсти, се дръпва от огъня, а канелата и карамфилът се отстраняват.


7
Пастицио 7

Маслото за соса „Бешамел“ се загрява в тиган, прибавя се брашното и при непрекъснато бъркане се запържва до златисто. 


8
Пастицио 8

Посолява се и се налива затопленото прясно мляко. Оставя се на котлона докато се сгъсти и се прибавят яйцата.


9
Пастицио 9

Половината от макароните се разпределят в намаслена тава. 


10
Пастицио 10

Отгоре се поставя от плънката и се изсипват останалите макарони.


11
Пастицио 11

Залива се с бешамела.


12
Пастицио 12

Ястието се пече около 40 минути, като 10 минути преди да се извади от фурната се поръсва с настъргания кашкавал. 


Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

03.05.2017
За 4-ти път ги приготвям по тази рецепта. Невероятно вкусни. Адмирации за рецептата!
7.
Изпрати
лично съобщение

01.11.2015
на вид страхотни
6.
Изпрати
лично съобщение

19.06.2015
Според мен най-вкусно става, когато макароните и плънката не се редят, а се смесят - така тя влиза в дупчиците им и ястието остава сочно... поне моята свекърва - гъркиня - така го прави... И както е казала потребителката \"Буба\" - с кефолотири - между редовете или просто объркано с макароните
5.
Изпрати
лично съобщение

27.04.2015
Правя ги с кайма смес, получава се много вкусно
4.
Изпрати
лично съобщение

01.04.2014
Рецептата е точна, само ще добавя един трик, за да не се разделя плънката от макароните:преди да се изсипе плънката върху първия пласт, макароните се объркват с един разбит белтък. Отгоре се посипва настърган кашкавал (гърците го правят с кефалотири, тоест твърд и солен кашкавал) и едва тогава се изсипва плънката. Бешамелът оригинално е без яйце, но гърците винаги слагат. Много вкусна рецепта и доста пипкава, но си струва усилието!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


144 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: