Печени ябълки с ванилов сос

...и плънка от орехи, бадеми и сушени кайсии
Източник: Бон Апети
Дата: 16.01.2012
Печени ябълки с ванилов сос
 
Необходими продукти:
6 ябълки
50 г сушени кайсии
60 г смлени орехи
60 г филирани бадеми
2 с. л. краве масло
6 с. л. захар
2 с. л. ром

за соса:
500 мл прясно мляко
80 г захар
5 жълтъка
1 шушулка ванилия


Начин на приготвяне:
1
Печени ябълки с ванилов сос

Ябълките се избушват с уред за чушки и от долната част леко се изрязва капаче, за да могат да седят стабилно в тавата.


2
Печени ябълки с ванилов сос 2

Кайсиите се нарязват наситно.


3
Печени ябълки с ванилов сос 3

Орехите, бадемите, захарта, 1 с. л. от маслото и рома, се смилат в блендер. Прибавят се кайсиите.

 


4
Печени ябълки с ванилов сос 4

Ябълките се пълнят с получената смес, слагат се в тава и отгоре се слагат парченца от останалото масло. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 30–35 минути.


5
Печени ябълки с ванилов сос 5

Млякото се слага на котлона да заври заедно с разрязаната шушулка ванилия. Яйцата и захарта се разбиват на пяна. Шушулката се изважда от млякото и то се налива бавно, при постоянно бъркане към жълтъците. Сосът се слага на слаб огън (не трябва да завира) и се вари се при непрекъснато бъркане, докато започне да се сгъстява. Готов е, когато започне да се задържа върху лъжицата.  Прецежда се през ситна цедка.


6
Печени ябълки с ванилов сос 6

В чинии се сипва от соса, отгоре се слага по една ябълка и пожелание се поръсват филирани бадеми или други ядки.


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Яйцата стояха поне 4-5 часа навън , но предполагам че е от разликата в температурата както вие казвате , защото малко след като сложа горещото прясно мляко се пресича и въобще не ми се сгъстява. Ама си го прецедих и никой неразбра че се е пресякло и на всички много им хареса.Благодаря за отговора ;-))))
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Причините може да са различни. Добре е яйцата да са оставени на стайна температура 2-3 часа преди да се използват. Разликите в температурите много често предизвиква пресичане. Също така може млякото да не е с добро качество. И е важно да се бърка непрекъснато до сгъстяване на соса.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Направих рецептата и ябълките станаха страхотни,но крема ми се пресече.Реших да го направя още веднъж и пак се пресече.Къде може да бъркам-следвах точно рецептата ;-)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


140 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: