Пиле къри с ориз и кокос

Рецепта от азиатската кухня с мариновано в къри, пресен лук и чесън пилешко филе
Източник: Бон Апети
Дата: 13.03.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г ориз "Басмати"
1/2 - 1 ч. л. настъргана лимонова кора
6-7 с. л. олио
1 скилидка чесън
1 стрък пресен лук
20 г кокосови стърготини
50 г бадемови ядки
300-400 г пилешко филе
1 дафинов лист
1 канелена кора
1/4 индийско орехче
1 кубче пилешки бульон
1 ч. л. къри


Начин на приготвяне:
1
Пиле къри с ориз и кокос
Оризът се измива много добре, залива се със студена вода и се оставя да престои 30 минути. След това се отцежда.
2
Пиле къри с ориз и кокос 2
В тенджера се наливат 400 мл вода, слагат се дафинов лист, канелена кора, индийско орехче и се сипва отцеденият ориз.
3
Пиле къри с ориз и кокос 3
Стрива се кубчето бульон и оризът къкри на слаб огън, докато поеме водата. След това дафиновият лист и канелените кори се отстраняват.
4
Пиле къри с ориз и кокос 4
Месото се нарязва на хапки и се слага в купа. Поръсва се с къри, наситнени пера пресен лук и чесън, настъргана лимонова кора.
5
Пиле къри с ориз и кокос 5
Хапките се поливат с олио, посоляват се и се оставят да престоят в маринатата минимум 30 минути (до 24 часа).
6
Пиле къри с ориз и кокос 6
Кокосовите стърготини се заливат с вода и престояват така 10 минути.
7
Пиле къри с ориз и кокос 7
В уок (тиган) се загряват 1-2 с. л. олио, сипват се нарязаните наситно бадемови ядки и се запържват за около 30 секунди. Разбъркват се и се изваждат.
8
Пиле къри с ориз и кокос 8
В уока се наливат още 4-5 с. л. олио и когато се загреят, се слагат маринованите късове месо. Пържат се 5-6 минути, като се разбъркват.
9
Пиле къри с ориз и кокос 9
След това през цедка се налива течността от кокосовите стърготини, като стърготините се натискат, за да се отцедят добре.
10
Пиле къри с ориз и кокос 10
Връщат се запържените бадемови ядки, разбърква се, пържи се още кратко и е готово за сервиране. Месото се поднася с гарнитура от ориза.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



Mariyana Petrova коментира рецептата Черешово клафути
Росица Чолакова се регистрира в сайта.
Дзопино коментира рецептата Бьоф Строганов
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: