Оризът се измива, докато водата стане прозрачна, за да се отдели излишното нишесте. Отцежда се и се оставя докато зърната побелеят.
Оризовият оцет, захарта и морската сол и се слагат в съд на котлона и се бъркат докато захарта се разтвори, като не се оставя течността да кипне. Охлажда се.
Към ориза се налива вода – пропорция е 500 г ориз : 550 мл вода. Слага се на котлона и щом заври, силата на огъня се намалява. Вари се 15 минути. Котлонът се изключва и съдът се покрива с влажна кърпа, за да може оризът да поеме остатъчната влага.
След това се пресипва в тава, овкусява се с оцета и се разбърква. Покрива се с мокра кърпа, за да не хваща кора.
От рибата тон, с помощта на лъжица, се отделя месото, а ципите се отстраняват.
Сусамът се запича на сух тиган.
Месото от рибата се смесва в купа с наситнения пресен лук, шрирачи соса, салма оелек, няколко капки сусамово олио и малко от сусама.
Сьомгата се нарязва на лентички. Големите парчета се оставят за нигири. Авокадото се обелва и също се нарязва на ленти.
Краставицата се нарязва на парчета с дължина 5–6 см и се обелва напречно с нож така, че кората да остане като цял лист.
Средната част със семките се изхвърля. Твърдата част се нарязва на тънки ленти. Напръсква се с вода, покрива се с фолио и се оставят в хладилника.
Кората се отделя, нарязва се на много тънко и се слагат във вода с лед, после се ползва за украса. (От студената вода лентите ще се огънат и декорацията с тях е много ефектна).
Рулцата от раци се нарязват на ленти.
Уасабито се слага в купичка и се залива с малко студена вода.
Разбърква се, прави се на топче и се покрива с фолио, за да не изсъхне.
Рогозка за суши се обвива с фолио за свежо съхранение.
Корите нори се изваждат от пакета и се разчупват на две равни половини.
За „Футомаки със спайси тон” се взима от изстиналия ориз (намокрете си ръцете, за да не ви лепне) и се разпределя хубаво, на две трети от кората.
Отгоре се слага от рибата тон, по широчина и кората нори се навива с помощта на рогозката.
Частта от норито, върху която няма ориз се навлажнява, за да се залепи добре към рулото. Ако оризът излиза от двата края, леко се притиска с тъка.
Рулото се нарязва с остър нож на 6 парчета.
За „Футомаки със сьомга и авокадо” рогозката се подготвя по същия начин – слага се кора нори и се разпределя от ориза. Слага се парче сьомга и върху нея ленти авокадо.
Завива се с рогозката и се нарязва на 6.
За „Урамаки Калифорния” по същия начин се слагат кора и ориз по цялата кора, като се притиска плътно. Поръсва се със сусам.
После се обръща, така че оризът да е отдолу. Върху кората нори се слагат ленти авокадо, рулце от раци, ленти краставици и малко хайвер от пъстърва.
Завива се, но кората не се мокри, защото оризът служи като лепило. Реже се на четири с намокрен нож.
За „Нигири” се оформят топки от ориза, с навлажнени ръце.
Отгоре се намазва с усаби и се поставя парче сьомга.
За „Сашими”, парче риба тон се нарязва на кубчета.
Върху кубчетата се поставя червен хайвер от пъстърва.
Всички хапки се подреждат в плато. Слага се уасаби, соев сос – в купичка, лентите от кората на краставицата и маринования джинджифил.