Руло от агнешки гръб със зелена плънка

Богато основно с апетитна гарнитура
Източник: Бон Апети
Дата: 14.04.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 агнешки гръб (около 2 кг)
1 връзка пресен лук
1 връзка киселец
1 връзка лапад
2 стръка пресен чесън
4 с. л. зехтин
1 с. л. дижонска горчица
1 с. л. сол и черен пипер на вкус
30 г сушени домати (в зехтин)

за ризотото:
300 г замразен грах
200 г ориз „Арборио“
50 г сирене „Пармезан“
50 г краве масло
100 мл бяло вино
1 скилидка чесън
1/2 глава лук
1/4 връзка копър
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Руло от агнешки гръб със зелена плънка
Агнешкият гръб се обезкостява внимателно, трябва да остане цяло парче месо.
2
Руло от агнешки гръб със зелена плънка 2
От костите се вари бульон за ризотото.
3
Руло от агнешки гръб със зелена плънка 3
Месото от вътрешната страна се намазва с горчица, след това се поръсва със сол и черен пипер.
4
Руло от агнешки гръб със зелена плънка 4
Лападът, пресният лук, чесънът и киселецът се почистват и се нарязват наситно, и заедно с накълцаните сушени домати се сотират за кратко в 2 с. л. от зехтина.
5
Руло от агнешки гръб със зелена плънка 5
Овкусяват се със сол и черен пипер. След като се охладят леко, се изстискват добре от водата.
6
Руло от агнешки гръб със зелена плънка 6
Зелената плънка се разпределя върху месото и се завива стегнато руло.
7
Руло от агнешки гръб със зелена плънка 7
Рулото се овкусява със сол и черен пипер и се запържва в останалия зехтин до златисто в съда, в който ще се пече.
8
Руло от агнешки гръб със зелена плънка 8
След това се пече 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
9
Руло от агнешки гръб със зелена плънка 9
Грахът се бланшира в кипяща вода и се отцежда.
10
Руло от агнешки гръб със зелена плънка 10
Отделят се около 2 с. л. и останалото количество се пюрира заедно с копъра.
11
Руло от агнешки гръб със зелена плънка 11
Лукът и чесънът за ризотото се наситняват и се запържват в зехтина.
12
Руло от агнешки гръб със зелена плънка 12
Добавя се оризът и се разбърква добре. Налива се виното. Щом се абсорбира, малко по малко и при постоянно бъркане се сипват около 700 мл от агнешкия бульон.
13
Руло от агнешки гръб със зелена плънка 13
Прибавя се пюрираният грах, заедно с целите зърна. Разбърква се и се дърпа от котлона.
14
Руло от агнешки гръб със зелена плънка 14
Овкусява се с маслото, настъргания пармезан, сол и черен пипер. Разбърква се.
15
Руло от агнешки гръб със зелена плънка 15
Месото се сервира с ризотото.



Съвети:
По желание, когато обезкостявате агнешкия гръб, отделете бонфилетата и ги сложете вътре в рулото.

Може да деглазирате съда от печенето на месото с бяло вино – след като се сгъсти леко, дръпнете от огъня и монтирайте с масло. Поднесете ястието със соса.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: