Прасенцето се обезкостява. Първо се махат краката – свиват се, притиска се с пръст навътре, и там където пръстът ви потъва, се реже.
След това се отстранява гръдният кош. С остър здрав нож се разделят ребрата.
С тънък нож се прави прорез между гръбнака и ребрата от двете страни. След това се реже между месото и ребрата от двете страни. Ребрата се изваждат и се слагат в тенджера за бульон.
Гръбнакът се отделя от главата и с тънък нож се правят прорези между прешлените и контрафилето. С едната ръка се дърпа гръбнакът, а с другата, с помощта на нож, се притиска, за да се отдели по-лесно. Когато се стигнете до бонфилето, се изрязва така, че да остане при месото, а не към гръбначния стълб. Гръбнакът също отива за бульон.
След това се разделят бутчетата. Прави се прорез с нож – тънък и остър, изрязва се около ябълката, и така се изважда долната част на гръбнака – тазът и опашката. След това се прави прорез по костта до края на бута и се обезкостяват бутчетата. Костите от бута също влизат в тенджерата. Накрая се отстранява лопатката от плешката и костите от предните крака. Прави се прорез покрай лопатката и тя се отстранява. От главата се отстраняват очните ябълки.
Кората от лимона се настъргва, а сокът се изстисква. Слагат се в чопър, прибавят се листенцата мащерка, чесънът, кимионът и зехтина. Пюрира се.
С получената смес се намазва месото от вътрешната страна, овкусява се със сол и черен пипер, и се оставя за 1 нощ да се маринова.
Суровата наденица се изважда от червото в купа, смесва се с кората от лимон (за плънката), нарязания магданоз, мащерката, скълцания чесън, дижонската горчица и зехтина. Овкусява се със сол и черен пипер и се размесва с ръце.
Прасенцето се слага на плот с гърба надолу и върху него се разпределя плънката.
Завива се на руло и се завързва с конец.
Пече се в загрята на 150 градуса фурна, без вентилатор, за 3 часа. Охлажда се върху скара и се нарязва на порции. Сервира се с гарнитурата от зеленчуците и костите.
Съвет: Ако кожата започне да прегаря, завийте с алуминиево фолио.