Руло от обезкостено прасенце

С тази рецепта можете да докажете, че сте абсолютен виртуоз в приготвянето на коледно прасенце
Източник: Бон Апети
Дата: 25.12.2023
Руло от обезкостено прасенце
 
Необходими продукти:
1 прасенце (6–7 кг)

за маринатата:
1 лимон
5–6 скилидки чесън
1 връзка мащерка
1 с. л. кимион
100 мл зехтин „Екстра върджин”
сол и черен пипер на вкус

за плънката:
1 кг сурова кълцана свинска наденица
3 скилидки чесън
кората от 1 лимон
100 мл зехтин
1 с. л. дижонска горчица
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка мащерка


Начин на приготвяне:
1
Руло от обезкостено прасенце

Прасенцето се обезкостява. Първо се махат краката – свиват се, притиска се с пръст навътре, и там където пръстът ви потъва, се реже.

 


2
Руло от обезкостено прасенце 2

След това се отстранява гръдният кош. С остър здрав нож се разделят ребрата.


 


3
Руло от обезкостено прасенце 3

С тънък нож се прави прорез между гръбнака и ребрата от двете страни. След това се реже между месото и ребрата от двете страни. Ребрата се изваждат и се слагат  в тенджера за бульон.

 


4
Руло от обезкостено прасенце 4

Гръбнакът се отделя от главата и с тънък нож се правят прорези между прешлените и контрафилето. С едната ръка се дърпа гръбнакът, а с другата, с помощта на нож, се притиска, за да се отдели по-лесно. Когато се стигнете до бонфилето, се изрязва така, че да остане при месото, а не към гръбначния стълб. Гръбнакът също отива за бульон.

 


5
Руло от обезкостено прасенце 5

След това се разделят бутчетата. Прави се прорез с нож – тънък и остър, изрязва се около ябълката, и така се изважда долната част на гръбнака – тазът и опашката. След това се прави прорез по костта до края на бута и се обезкостяват бутчетата. Костите от бута също влизат в тенджерата. Накрая се отстранява лопатката от плешката и костите от предните крака. Прави се прорез покрай лопатката и тя се отстранява. От главата се отстраняват очните ябълки.



 


6
Руло от обезкостено прасенце 6

Кората от лимона се настъргва, а сокът се изстисква. Слагат се в чопър, прибавят се листенцата мащерка, чесънът, кимионът и зехтина. Пюрира се.



 


7
Руло от обезкостено прасенце 7

С получената смес се намазва месото от вътрешната страна, овкусява се със сол и черен пипер, и се оставя за 1 нощ да се маринова.



 


8
Руло от обезкостено прасенце 8

Суровата наденица се изважда от червото в купа, смесва се с кората от лимон (за плънката), нарязания магданоз, мащерката, скълцания чесън, дижонската горчица и зехтина. Овкусява се със сол и черен пипер и се размесва с ръце.



 


9
Руло от обезкостено прасенце 9

Прасенцето се слага на плот с гърба надолу и върху него се разпределя плънката.



 


10
Руло от обезкостено прасенце 10

Завива се на руло и се завързва с конец.



 


11
Руло от обезкостено прасенце 11

Пече се в загрята на 150 градуса фурна, без вентилатор, за 3 часа. Охлажда се върху скара и се нарязва на порции. Сервира се с гарнитурата от зеленчуците и костите.


 




Съвет: Ако кожата започне да прегаря, завийте с алуминиево фолио.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: