Салата с карамелизирани смокини, печени сладки картофи и орехи

Предястие, салата или комплимент за чаша вино
Източник: sailvegan
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 09.11.2017
Салата с карамелизирани смокини, печени сладки картофи и орехи
 
Необходими продукти:
60 г сушени смокини
10 с. л. вода
2 сладки картофа (или 300 г тиква „Цигулка“)
2 с. л. мазнина
1 ч. л. морска сол
4 пресни смокини
3 с. л. мед (агаве, кленов сироп)
100 г рукола (зелена салата)
50 г орехи
балсамов оцет


Начин на приготвяне:
1
Накълцайте сушените смокини на малки парченца и отстранете твърдите дръжки. Накиснете смокините в балсамов оцет и водата за 5-10 минути, като се уверите, че плодовете са добре покрити от течността.
2
Почистете добре сладките картофи, без да ги белите и ги нарежете на средно големи парчета. Изсипете ги в тава за печене, залейте ги с мазнината и ги поръсете с 1/2 ч. л. сол. Печете 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато картофите се запекат, омекнат и започнат да се свиват по краищата.
3
Нарежете пресните смокини на дебели резени.
4
Отцедете сушените смокини и запазете течността. Изсипете я в тиган и добавете меда и останалата сол. Увеличете силата на котлона, сложете пресните смокини в тигана и оставете на огъня, докато течността започне да се сгъстява и да се превръща в сироп. Това ще доведе до карамелизиране на смокините със сладък балсамов вкус. След като течността се сгъсти, изключете котлона. Не разбърквайте често, за да може резените пресни смокини да запазят формата си. Само леко разклащайте самия тиган.
5
Сложете измитата рукола в голяма купа за салата, като запазите няколко листа за декориране накрая.
6
Добавете изпечените сладки картофи и сушените и карамелизирани смокини. Залейте със сиропа.
7
Поръсете със заделените листа рукола и с натрошените орехи.


Съвети:
Използвайте мазнина, подходяща за топлинна обработка, по ваш избор - масло от авокадо, кокосово масло или шафраново масло.

По желание добавете запечено халуми или козе сирене.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: