Сладоледена торта „Албена“

Дата: 06.07.2019
ТИТЛА: Помощник готвач
Сладоледена торта „Албена“Сладоледена торта „Албена“Сладоледена торта „Албена“
 
Необходими продукти:
за блата:
3 яйца
3 с.л. захар
1 ч.л. ванилия
3 с.л. топла вода
2 с.л. какао
4 с.л. брашно
2 ч.л. бакпулвер
за сладоледа:
1 л течна животинска сметана (студена)
600 г подсладено кондензирано мляко
150 г череши
100 г натурален шоколад
тъмен ром на вкус
за украса:
40 г натурален шоколад
3 с.л. подсладено кондензирано мляко
малини

Начин на приготвяне:
1
За блатовете: Белтъците се разбиват на пухкав сняг. В друг съд се разбиват жълтъците със захарта и ванилията. Щом сместа побелее, се добавят топлата вода с какаото. Тази смес се сипва при белтъците и внимателно се разбърква.
2
Брашното се пресява с бакпулвера, постепенно се добавя към сместа и се бърка с шпатула. Дъното на форма за торта (диаметър 26 см) се покрива с пергаментова хартия, поставя се ринга, стяга се, а стърчащата хартия се изрязва. Леко се намазват с масло дъното и стените. Изсипва се половината смес и се заглажда. Пече се в загрята на 170 градуса фурна за 8-10 минути ( до суха клечка). Охлажда се върху метална решетка. По същия начин се приготвя и вторият блат.
3
За сладоледа: в дълбока купа се разбива сметаната с миксер на най-висока степен до сгъстяването ѝ (7-8 минути). Добавя се кондензираното мляко и се разбърква още малко до поемането му от сместа. Една купичка от сместа се прибира във фризер да се изстуди.
4
Черешите се нарязват на едри парчета и се заливат с 1 с.л. ром. Шоколадът се разтопява на водна баня, охлажда се леко и се прибавя към сместа във фризера. Идеята на тази процедура е да се получат шоколадови капки от срещата на студено и топло.
5
Дъното и стените на формата за торта се покриват с хартия за печене. Поставя се първият блат. Покапва се с ром и се нанася от бялата сладоледена смес. Подреждат се черешите и се слага още малко бяла смес. Покрива се с втория блат, който също леко се напръсква с ром. Разпределя се студената шоколадова смес от фризера и върху нея - останалата бяла смес. Заглажда се и се прибира във фризера до сутринта.
6
Преди сервиране се отстранява хартията, прехвърля се в плато. Декорира се с малини и шоколадов сос, приготвен от разтопен на водна баня шоколад, смесен с кондензирано мляко. Реже се с остър нож, нагрят под течаща гореща вода.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Nathalie Marcenkova коментира рецептата Свински кебап
Георгиев се регистрира в сайта.
моника се регистрира в сайта.
jamalka сготви Хачапури
Petya Zabunova коментира рецептата Тирамису
Анна коментира рецептата Бананов сладолед
Анна коментира рецептата Бананов пай
Анна коментира рецептата Кокоски
Анна сготви Кокоски
Анна коментира рецептата Шоколадово „Маскарпоне”
ani_borisowa коментира рецептата Хачапури
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта