Спагети „Алио, олио е пеперончино“

По идея на мъжа ми една вечер решихме да пробваме класическите спагети с люта чушка – aglio, olio e peperoncino или „чесън, зехтин и люта чушка“. Това е бърза и лесна рецепта, италианска класика, която може да приготвите с всякакъв вид паста.
Източник: DAV
ТИТЛА: Чирак
Дата: 10.04.2023
Спагети „Алио, олио е пеперончино“
 
Необходими продукти:
1 пакет спагети, фусили или друга паста
1–2 с.л. олио
1 ч.л. сол
5–6 с.л. зехтин
2–3 скилидки чесън
1–2 малки люти чушки със семките
босилек на вкус



Начин на приготвяне:
1
Сваряме спагетите в подсолена вода и лъжичка-две зехтин и ги отцеждаме.
2
В друг съд (по-дълбок тиган) запържваме смачкани, но цели 2-3 скилидки чесън в зехтина с нарязани на ситно 1-2 люти чушчици от домашните, заедно със семките.
3
Когато чесънът порозовее, добавяме спагетите и накрая поръсваме с босилек. Бъркаме минутка-две така, че подправките да се разпределят равномерно и сваляме от котлона. Вече се усеща наситеният аромат от босилека.

Съвет:
Рецептата може да се приготви с всякакви макаронени изделия по желание, но аз ги предпочитам с т.нар. фусили. Студени са също толкова вкусни, колкото и топли. Може да поднесете и като основно, и като предястие, но тогава се сервира в по-малки порции. Сервира се с чаша вино по желание. Домашните люти чушки са по рецепта на свекърва ми, която ми е голяма опора и вдъхновение в кухнята - дребен сорт зелени чушчици по избор според предпочитанията за люто, „изпукани“ на плоча и залети със смес от оцет, малко захар, илио, копър, магданоз, сол и чесън.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: