Телешки стек с винен сос

Запържено бонфиле в масло и зехтин, ароматизирани с чесън и мащерка и поднесени със сос от порто, шалот и червено вино
Източник: Бон Апети
Дата: 09.02.2012
Телешки стек с винен сос
 
Необходими продукти:
600 г телешко бонфиле
1 скилидка чесън
1 с. л. зехтин
1 с. л. краве масло
1 стрък мащерка
сол и пипер меланж на вкус

за соса:
2 глави шалот
2 ч. ч. червено вино
1 ч. ч. порто
130 мл телешки бульон
120 г краве масло
1 стрък прясна мащерка
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Телешки стек с винен сос

Месото се обезципява, почиства се от излишната мазнина, разрязва се надве и се оформят стекове. Овкусява се със сол и пипер меланж.


2
Телешки стек с винен сос 2

Маслото и зехтинът се сгорещяват и в тях се запържват за кратко намачканата скилидка чесън и мащерката. Изваждат се и се слагат стековете. Запечатват се от всички страни, като се започва със страната, където разрезът е напречно на мускулатурата. После се запичат за 7–8 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Месото се оставя да почине за 4–5 минути, и тогава се разрязва.


3
Телешки стек с винен сос 3

Шалотът се нарязва наситно и се сварява във виното и портото, докато сместа се редуцира на 2/3.


4
Телешки стек с винен сос 4

Прибавя се мащерката и се налива бульонът. Кипва се и се сваля от огъня.


5
Телешки стек с винен сос 5

Слага се маслото, нарязано на кубчета и се бърка до разтопяването му. Овкусява се със сол и черен пипер.


6
Телешки стек с винен сос 6

Месото се поднася полято със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: