Всеки, който поне веднъж е посещавал Истанбул, със сигурност е пробвал някоя от най-популярните супи, които се предлагат в заведенията още от ранни зори.
Гледката на подредените една до друга огромните тенджери с топли уханни чорби, около които се въртят майстори готвачи в очакване на своите гладни клиенти, е нещо обичайно за многомилионния град.
Турците обичат супите и определено умеят да ги готвят така, че човек да си оближе пръстите. И това не е случайно.
За тях супата е храната, която подготвя стомаха за следващите ястия и улеснява храносмилането.
Още по времето на Османската империя всяко меню е започвал с най-важното ястие, короната на менюто – супата. Тя може да е от месо, от риба, на основата на пилешки бульон или кисело мляко. В нея много често има ориз, трахана, жито, пресни зеленчуци и подправки, кореноплодни.
Ако приемем, че супата и хлябът са основните ястия в Османската империя, можем да предполагаме, че и двете са приготвяни така, че да бъдат изключително вкусни.
Всяка прилежна домакиня в миналото е можела да приготвя над 100 различни супи.
Супата е била толкова важна, че майки и баби са се бояли, че момите можели да останат неомъжени, ако не могат да приготвят една прилична супа.
Подбрахме за вас рецептите на 6 емблематични турски супи, които, ако не можете скоро да опитате на място, да си приготвите сами вкъщи.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...