6 впечатляващи турски супи, които всеки трябва да опита0
10888

Всеки, който поне веднъж е посещавал Истанбул, със сигурност е пробвал някоя от най-популярните супи, които се предлагат в заведенията още от ранни зори.

Гледката на подредените една до друга огромните тенджери с топли уханни чорби, около които се въртят майстори готвачи в очакване на своите гладни клиенти, е нещо обичайно за многомилионния град.

Турците обичат супите и определено умеят да ги готвят така, че човек да си оближе пръстите. И това не е случайно.

За тях супата е храната, която подготвя стомаха за следващите ястия и улеснява храносмилането.

Още по времето на Османската империя всяко меню е започвал с най-важното ястие, короната на менюто – супата. Тя може да е от месо, от риба, на основата на пилешки бульон или кисело мляко. В нея много често има ориз, трахана, жито, пресни зеленчуци и подправки, кореноплодни.

Ако приемем, че супата и хлябът са основните ястия в Османската империя, можем да предполагаме, че и двете са приготвяни така, че да бъдат изключително вкусни.

Всяка прилежна домакиня в миналото е можела да приготвя над 100 различни супи.

Супата е била толкова важна, че майки и баби са се бояли, че момите можели да останат неомъжени, ако не могат да приготвят една прилична супа.

Подбрахме за вас рецептите на 6 емблематични турски супи, които, ако не можете скоро да опитате на място, да си приготвите сами вкъщи.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: