6 впечатляващи турски супи, които всеки трябва да опита0
6252

Всеки, който поне веднъж е посещавал Истанбул, със сигурност е пробвал някоя от най-популярните супи, които се предлагат в заведенията още от ранни зори.

Гледката на подредените една до друга огромните тенджери с топли уханни чорби, около които се въртят майстори готвачи в очакване на своите гладни клиенти, е нещо обичайно за многомилионния град.

Турците обичат супите и определено умеят да ги готвят така, че човек да си оближе пръстите. И това не е случайно.

За тях супата е храната, която подготвя стомаха за следващите ястия и улеснява храносмилането.

Още по времето на Османската империя всяко меню е започвал с най-важното ястие, короната на менюто – супата. Тя може да е от месо, от риба, на основата на пилешки бульон или кисело мляко. В нея много често има ориз, трахана, жито, пресни зеленчуци и подправки, кореноплодни.

Ако приемем, че супата и хлябът са основните ястия в Османската империя, можем да предполагаме, че и двете са приготвяни така, че да бъдат изключително вкусни.

Всяка прилежна домакиня в миналото е можела да приготвя над 100 различни супи.

Супата е била толкова важна, че майки и баби са се бояли, че момите можели да останат неомъжени, ако не могат да приготвят една прилична супа.

Подбрахме за вас рецептите на 6 емблематични турски супи, които, ако не можете скоро да опитате на място, да си приготвите сами вкъщи.

Коментари (0)

242 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: