Бебешките каши



0
69021

У нас кашите са втората захранваща храна и се въвеждат в менюто на кърмачето през втората половина на 5-ия месец, когато храносмилателната му система е относително по-зряла. Кашите са подходящи за захранване на деца с дефицит на теглото или със стомашно-чревни проблеми.

Инстантните каши са източници на полезни хранителни съставки. Те са монокомпонентни (съдържат само един вид брашно) или са комбинация от няколко вида брашна (царевично, оризово, овесено, пшеничено и др.). Кашите са без или с мляко, глутенсъдържащи или свободни от глутен. Някои инстантни каши съдържат плодове или зеленчуци (моркови, домати, тиква, ябълка, круши, банани и др.), които повишават тяхната хранителна стойност.

Инстантните каши са:
• възрастово диференцирани храни;
• произведени са от екологично чисти висококачествени продукти;
• доставят лесносмилаеми хранителни вещества, включително витамини, минерали, микроелементи (желязо, йод, цинк, калций);
• съдържат хранителни влакнини, които подобряват храносмилането и нормализират чревната флора;
• някои съдържат частично адаптирано сухо мляко, източник на пълноценни протеини и аминокиселини;
• кашите за деца от 4-ия до 6-ия месец не съдържат кристална захар и глутен съгласно препоръките на Codex Alimentarius;
• кашите не съдържат консерванти, багрилни вещества, изкуствени аромати, стабилизатори, химически добавки, сол, захароза, изкуствени подсладители. Контролират се относно наличието набактериално замърсяване, пестициди, микотоксини, тежки метали и др.

Основни правила при захранването с каши
• Захранете с каша, съдържаща само един вид безглутеново брашно без други допълнителни компоненти, като плодове, зеленчуци, какао и др.
• Внимателно захранвайте с каши, съдържащи частично адаптирани млека, цитрусови плодове, ядки, мед, шоколад, какао и др., особено ако детето е склонно към алергични реакции.
• Преди да внесете нов вид каши, обърнете внимание на тяхната поносимост – поява на оригвания, колики, диарични изпражнения, обриви и др. Ако детето има такива симптоми, спрете временно кашата и опитайте отново след 1–2 седмици.
• Кашите, съдържащи адаптирано мляко, се приготвят с вода, като се спазват точно указанията, описани на опаковката, а безмлечните – с вода или с млякото, което детето приема.
• Не добавяйте сол, захар, масло или допълнително мляко в кашите.
• Млечните каши не са подходящи за деца с алергия към белтъка на кравето мляко, с непоносимост към лактоза (млечна захар) и малабсорбция (влошено усвояване на хранителни вещества в тънките черва).
• Не предлагайте инстантна каша по-често от един път дневно. Това води до еднообразно хранене, анемии, рахит и прекомерно наддаване на тегло.
• Вместо зеленчуковите пюрета използвайте кашите, които съдържат като допълнителна съставка месо, риба или зеленчуци.

Внимание!
• Приготвяйте кашите непосредствено преди хранене и изхвърляйте остатъка.
Стриктно спазвайте указанията на опаковката, за да се получи каша с еднородна консистенция. Ако водата е много гореща, се образуват брашнени бучки и се
разрушават витамините (например витамин С).
• Преди да приготвите кашите, измийте ръцете си и използвайте стерилни съдове. В рамките на не повече от 2 седмици кашата трябва да бъде изконсумирана. Съхранявайте кашите на сухо и хладно място, а не в хладилник.
• Произвеждат се и хипоалергенни каши за деца с алергия или обременени с
атопични заболявания. Те не съдържат краве мляко, цитрусови плодове, ядки и
други алергизиращи продукти.
• За деца с диария са подходящи кашите, които съдържат ориз, моркови и ябълки, а при запек – тези, които са с овесено брашно и плодове с разхлабващ ефект (грозде, кайсии, круши и др.).

От книга „Хранене на детето от раждането до 1 година”, издание на Бон Апети

Ето и няколко предложения за домашно приготвена храна в периода на захранване на бебетата.

 

Коментари (0)

164 ДУШИ ОНЛАЙН
Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: