Заради сладостта във всяка хапка от този настина божествен плод, великият Омир нарича крушата „подарък от боговете”...
Отглеждането на круши е разпространено
на всички континенти – Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и дори Океания. Производството в световен мащаб надхвърля 12 млн. тона, като най-големите производители са Китай и Италия.
Съществуват над 2 500 сорта круши,
които освен в зависимост от времето им на узряване, могат да бъдат групирани и според кулинарната им употреба - така например има сортове, които са идеални за директна консумация, както и такива, които са подходящи за сокове или пък такива, които стават за готвене.
Зимните сортове круши
зреят от средата на септември до края на октомври и могат да се съхраняват през цялата зима.
Сочните и сладки плодове са най-полезни, когато
се консумират пресни, но въпреки това употребата им в сладкиши, предястия, салати и основни ястия е широко разпространена, заради уникалните им свойства да ароматизират и да обогатяват по неповторим начин вкуса на всяко ястие, в което присъстват.
Крушата е богата на
фруктоза, което я прави подходяща за консумация по всяко време на деня, особено при хора, които страдат от умствена и физическа преумора. Съдържа големи количества фосфор, желязо, йод, витамини А, В1, В2 и С. Бързо утолява жаждата и спомага за регулиране на кръвното налягане и понижаване на холестерола. Въпреки че е много сладка, крушата не е сред най-калоричните плодове – в 160 г се съдържат около 100 калории.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...