Те са един от символите на късната есен – отличават се с богат и невероятно силен аромат и наситен жълт цвят – напълно в унисон с годишния сезон, през който плодовете им узряват.
Често са несправедливо пренебрегвани, заради специфичиния си тръпчив вкус, изцяло компенсиран от многобройните им полезни свойства, заради които е задължително, дюлите да присъстват на трапезата ни, особено сега – в по-хладните месеци от годината.
Плодовете на дюлята имат високо съдържание на пектин (от 1,5 до 3%) и са богати на витамини А, С, Е, В1, В2 и В6, а семената й съдържат фруктоза, глюкоза, калий, калций, фосфор и мед.
Освен, че са изключително полезни, дюлите са идеалният плод за приготвяне на сладка, мармалади и желета. Чудесни са в печива и сладкиши, а също и в ястия с месо.
На 7-8 април 2024 Международната кулинарна асоциация JRE-Jeunes Restaurateurs отбеляза своя златен юбилей с грандиозно...
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...