Голям праз


0
61849

Празът се пада роднина на лука и арпаджика (при това близък), но има по-деликатен и сладък мирис. Той придава доза изтънчен вкус към ястието, без да убива останалите аромати, присъстващи в рецептата. Продава се целогодишно, но безспорно в най-добра форма може да бъде открит в периода от есента до ранното лято.

Защо е полезен?
Приемането на голямо количество лук намалява „лошия” холестерол в кръвта, като в същото време покачва нивото на „добрия”. Установено е още, че този полезен зеленчук понижава високото кръвно налягане. Редовната консумация на лук, минимум два пъти в седмицата, намалява риска от рак на простатата и рак на дебелото черво. Празът съдържа същите вещества, които се намират в пресния чесън и лука, но в по-малки количества. Затова, ако искате да се възползвате максимално от полезните му свойства, наблегнете на по-сериозната му консумация, което на практика се оказва доста лесно и приятно, благодарение на неговия сладък вкус. Празът се нарежда в класацията на храни с уникални качества и с факта, че е много добър източник на магнезий, витамин C, витамин B6 и желязо. Тази специална комбинация от хранителни вещества го прави доста ефикасен при стабилизирането на кръвната захар.

Историята
на праза е дълга и богата, и започва още от Античността. Произхожда от Централна Азия, където започват да го отглеждат преди много векове, а по-късно е пренесен и в Европа. Празът е високо ценен от древните гърци и римляни, които са го почитали най-вече заради целебното му действие върху гърлото.
Днес зеленчукът е доста важна съставка, присъстваща в менюто на северноевропейската кухня, и е обичан от мнозина в суров вид.

Как да го избираме и съхраняваме?
Добрият и качествен праз е твърд и прав, не трябва да е жълт и изсъхнал, нито с натъртена и напукана луковица. Пресният праз трябва да се съхранява в хладилник (без да се мие), където се запазва свеж за около една-две седмици. Сготвеният праз лук е доста нетраен и дори прибран в хладилник, остава годен за употреба само два дни. Празът може да се замрази, след като се бланшира за 2–3 минути, въпреки че ще загуби някои от вкусовите си качества. Съхраняван във фризер, той издържа 3 месеца.

В кухнята
Кулинарните му превъплъщения се радват на голямо разнообразие – в суров вид в зимни салати, в топла сгряваща крем супа с малко картофи, задушен като гарнитура към риба, свинско или пилешко месо, а защо не и като допълнение в любимия омлет…

Pinterest
Коментари (0)



Inna Veselinova коментира рецептата Пияни пилешки дробчета
Silv коментира рецептата Лятна торта
Silv се регистрира в сайта.
Диана коментира рецептата Боровинков пай
Лили Стоянова коментира рецептата Рататуй
Мария Станчева се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта