Тарт с праз и сирене

Дата: 17.02.2012
Източник: Бон Апети
Тарт с праз и сирене
 
Необходими продукти:
за тестото:
225 г брашно
150 г краве масло
4–6 с. л. студена вода
1 ч. л. сол
за плънката:
1 кг праз
1 яйце
200 г бяло саламурено сирене
150 г заквасена сметана
25 г краве масло
50 г сирене „Пармезан”
2 жълтъка
сокът и кората от 1 лимон
2–3 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
 

Начин на приготвяне:
1
Тарт с праз и сирене
Брашното и солта се слагат в кухненски робот, добавя се и маслото и се блендира докато се получат трохи. Слага се водата и се разбива за кратко.


2
Тарт с праз и сирене 2
Тестото се увива във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник минимум за 30 минути.


3
Тарт с праз и сирене 3
Празът се почиства и се нарязва на тънки ленти.


4
Тарт с праз и сирене 4
Маслото се разтопява в нагорещен съд и към него се добавя праза. Подправя се с мащерката, сол и черен пипер. Покрива се с капак и се оставя на средна температура за 8–10 минути, да омекне, но не трябва да става кафяв. После се изважда от съда, мащерката се отстранява и лукът се оставя да се охлади.


5
Тарт с праз и сирене 5
Тестото се разточва и се слага в кръгла керамична тавичка, като краищата му трябва да са издърпани по стените на съда. Отново се прибира в хладилник, да стегне.


6
Тарт с праз и сирене 6
Към вече охладения праз се настъргва кората от лимона и се изстисква сокът му. Слагат се настърганото сирене „Пармезан”, заквасената сметана, яйцето и накрая сиренето, нарязано на кубчета.


7
Тарт с праз и сирене 7
Разбърква се , овкусява се със сол и черен пипер и се пресипва върху тестото.


8
Тарт с праз и сирене 8
Отгоре се залива с жълтъците, разбити с 1 с. л. вода. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. След това температурата се намалява на 180 градуса и се пече още 15 минути. Оставя се да се охлади 5 минути преди да се разреже.


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

08.03.2017
много вкусно ми се получи
4.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
За тарт класическо е да се замесва маслено тесто.
3.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Ще се получи ли с бутер тесто ?
2.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
Анна, при маслените теста особеността е, че маслото не се разтопява. Това е и причината след замесването отново да се слага в хладилника, за да стегне. Така се разточва по лесно. Но другия път ще знаеш тази подробност и всичко ще е прфектно:)
1.
Изпрати
лично съобщение

01.01.1970
страшно вкусно ми се получи,само тестото си го лепих по тавата,не ми стана като вашето,дали може да е зашото сложих маслото разтопено?иначе се опече добре и беше много вкусно:)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


276 ДУШИ ОНЛАЙН
Полина публикува рецептата Мързелива торта
Анна публикува рецептата Фъч
Ket публикува рецептата Супа от червена леща с чесън
Пламенова коментира рецептата Супа от киселец
Дарко публикува рецептата Пиле фрикасе
Дарко публикува рецептата Виенско тесто
Дарко публикува рецептата Домашно маслено тесто
Дарко публикува рецептата Домашна паста
Zornica Atanasova коментира рецептата Супа с нахут и чоризо
Silva Semova се регистрира в сайта.
Дарко публикува рецептата Тирамису
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта