Хапка по хапка



0
76568

Те са впечатляващи както за очите, така и за вкуса, но така и трябва да бъде, когато целта е да се провокира апетитът!

Мезе, разядка, предястие или ордьовър
под такива наименования могат да се срещнат ястията, включени в менюто за разяждане, но не и за наяждане.

Французите използват думата hors d'oeuvre (ордьовър),
което в превод означава „извън“ или преди храна. Имат се предвид малки хапки, които се сервират заедно с леки вина и аперитиви, докато се чака да се съберат всички гости.


В Гърция и някои близкоизточни страни mezze (мезе)
е думата за предвестниците на обяда или вечерята.

Русия се слави с нейната „закуска“,
като традиционно тя е черен или червен хайвер, поднесен с препечени филийки. Италианците са познати с техните antipasti, а испанците с tapas.

В България използваме „разядка“ или „предястие“,
като много често техният смисъл е да бъдат допълнение към ракия, вино или бира, без да последва обилно хранене и разбира се, с акцент върху сладките приказки.

За да бъдат максимално скрепена връзката между предястието и основното,
то трябва да възбужда апетита със своя аромат, вкусови качества и изкусителен външен вид. Според топлинната обработка тези кулинарни специалитети традиционно се разделят на топли и студени. В състава им влизат зеленчуци, риба, морски дарове, хайвер, яйца, меса, гъби и сирена.


И нещо задължително в случая
– поднасят се в малка форма и в малки количества, за да може да се насладите пълноценно и на вкусовите качества на основното ястие след това.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: