Карнавалът на билките0
64592

Един от най-свежите и съхранени в своеобразната си древна прелест празници по нашите земи е Еньовден. Отбелязван като апогей на лятото и хубавото време, празникът е свързан с много поверия и обичаи. Дните около Еньовден бележат средата на годината, когато слънцето достига зенита. Тогава то се обръща и дните започват да намаляват. В най-кратката нощ на годината се случват много тайнства. Еньовден е най-дългият ден в годината, изпълнен с надежда и вяра в добрите сили на природата.

Всяка магия действа и всяко гадание се сбъдва…
Еньовден е и народният празник на билките и билкарите. Вярва се, че в нощта срещу празника лечебните растения добиват най-голяма сила, която изчезва с изгрева. На този ден, по изгрев слънце, всеки трябва да откъсне билка за здраве и сила, с благодарност и уважение към щедростта на природата. В нощта срещу празника магическа сила придобива и водата. Ако човек се изкъпе преди изгрев или се отъркаля в росата, болестите ще го отминават през цялата година.

Отглеждането и събирането на билки
е майсторски занаят, който се предава от поколение на поколение. Познаването на лечебните растения и тяхното приложение е позабравено народно богатство.
В днешно време билките изживяват своеобразно възраждане. Все повече лекарства се приготвят от билки. Голяма част от лечебните растения участват в приготвянето на вкусни и полезни подправки.
Днес отглеждането на билки е печеливш бизнес и една от малкото човешки дейности, които не увреждат, а възстановяват природното богатство.
България е страна, богата на билки, а повечето от тях са изключително красиви и могат смело да заместят хибридните сезонни и многогодишни цветя. Отглеждането им е лесно и съдържа голяма доза чар и предизвикателство, а неподправената красота на дивите растения изпълва градината с положителна енергия и настроение, превръщайки я в природна лечебница.
Здравецът е едно от най-българските растения. Няма народен обичай, в който листата му да не се използват като символ на здраве, дълголетие, успех, плодородие, красота, сила и любов. Има месест корен и кафяво стъбло с гъсто разположени, силно ароматни листа. Цъфти в розово цяло лято – от юни до август. Листата и коренищата му съдържат много полезни вещества, които действат кръвоспиращо, противовъзпалително и стягащо.
Маточина за спокоен сън
Лековитите й качества са познати още от дълбока древност. Лечебните й свойства се намират във връхните части на стъблото заедно с листата. Събират се непосредствено преди цъфтежа към средата на юни. Етеричното масло от билката е едно от най-скъпоценните в ароматерапията и e трудно откриваемо в автентичен вид. То стабилизира нервната система. Използва се при силно безпокойство, депресия, напрежение, страх и стрес, притежава мощни антивирусни съставки и помага при настинка и грип.
Еньовчето е не само популярна билка, но е символ на самото билкарство. Отвара от листата му действа антимикробно, прочистващо, успокояващо и противовъзпалително.
Жълтият кантарион е една от най-популярните ни билки. Богатото съдържание на полезни и лечебни вещества в листата му го е превърнало в едно от най-масово събираните лекарствени растения. Красотата му се крие в многобройните едри жълти цветове, покриващи цялото растение от юни до август.
Смрадликата е едър храст, с гъста корона от лъскави овални листа, която през есента впечатлява с обагрянето си – от ярко жълто до сигнално оранжево. Отвара от листата й действа затягащо и антисептично.

Важно е да знаем, че:
• значителна част от билките съдържат отровни за човека вещества;
• повечето лечебни растения са защитени и брането им е забранено или ограничено от специални закони;
• лековитите вещества се концентрират в определени части на растенията – корен, стъбло, кора, листа, цветове, плодове;
• всяка билка се бере в точно определено време на годината, когато е най-богата на лечебни вещества;
• събирането на билки става в сухо и слънчево време, в отдалечени от градове и села местности.
• приготвянето на билкови отвари по самоделни рецепти е недопустимо.

Коментари (0)

БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: