Коледни сладки


1
73163

Какво е нужно, за да приготвите вкусни коледни сладки, които ще направят настроението още по-празнично и ще погалят сетивата от обоняние до вкус? Mного масло, балансиран сгряващ аромат и уникална декорация. 

Всичко започва с изборa на продукти. Колкото и банално да звучи, компромис с качеството на използваните продукти не трябва да се прави, особено за коледните сладки. Именно и това е обещанието, което дава всеки продукт на Dr. Oetker – Качеството е най-добрата рецепта. Повече от 120 години Dr. Oetker предлага не само основните продукти за приготвяне на вкусни коледни сладки, но и съвети, и изпитани рецепти. 

Тук сме събрали няколко прости съвета и (не)традиционни рецепти от кухнята на Dr. Oetker, които да вдъхновяват за коледно печене на сладки. 

Традиционно, коледните сладки се приготвят от маслено тесто. Основните съставки са качествено меко масло, захар по избор и брашно. Понякога в рецептите има и яйца или заквасена сметана. Но най-важните продукти, които правят коледните сладки неустоми, са бакпуверът, ароматът и украсата. 

Бакпуверът Dr. Oetker ще набухне сладките. Идва ред на аромата. Ако предпочитате ванилия, може да избирате между ванилена захар – смес от захар и ванилин за по-лесно разтваряне на ванилина, или за естествен аромат - бурбонска ванилова захар – смес от захар и смляна шушулка бурбонска ванилия. Коледните сладки ще бъдат по-сгряващи, ако им добавите пакетче захар с аромат на ром Dr. Oetker или захар с канела Dr. Oekter. Зимните празници се свързват и с цитрусовия аромат. Продуктът „Финес” – аромат портокалови и лимонови корички – представлява смес от лимонови корички и етерични масла, които ще придадат на дребните сладки нежен балансиран аромат. Друг популярен начин за постигане на приятен аромат е с течни есенции ванилия, лимон и ром Dr. Oetker. Те имат силен и интензивен аромат, затова трябва да се дозират на капки чрез дозаторната ампула. Смес канела, карамфил, анасон, индийско орехче, кориандър, бахар и др., в правилното съотношение, също ще донесат коледния дух. 

След като омесите тесто според избраната рецепта, го оставете за около 30 минути в хладилника, за да стегне и да не лепне, докато оформяте сладките. Много е важно да спазвате пропорциите на продуктите, зададени в рецептата. Не добавяйте допълнително брашно, защото тестото ще стане ронливо, а изпечените сладки – твърди. Не използвайте течна мазнина (олио, зехтин, течен маргарин), защото тестото няма да се оформи добре и при печенето ще се свие. 

След като тестото се е охладило и втвърдило, върху набрашнена повърхност го разточете на кора с указаната в рецептата дебелина. Изрязвайте формички от тесто, като се стараете да остава възможно най-малко излишно, защото при повторно замесване, набрашняване и разточване тестото става по-сухо и чупливо.

Сладките се подреждат в застлана с хартия за печене тава и се пекат за няколко минути в предварително загрята фурна, на горен и долен реотан или с вентилатор. Предимството на печенето с вентилатор е, че могат да се пекат едновременно няколко тави със сладки, но не забравяйте, че температурата на печене с вентилатор трябва да е с около 20 градуса по-ниска от тази при горен и долен реотан. 

След като се изпекат сладките, ги изтеглете от тавата заедно с хартията за печене върху метална скара и ги оставете да се охладят. 

Идва моментът и на глазирането, украсяването и рисуването върху коледните сладки. Кулинарното творчество ще зареди всички с много настроение. Ето няколко традиционни и нетрадиционни идеи за коледни сладки. 

Pinterest
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

12.12.2015
Канелени коледни бисквити без канела :)



ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта