Кралицата на морето


0
69703

Едва ли има по-достойна от ципурата риба, която да се нарече кралица. Това наименование не е лишено от логика – в много страни я наричат така, защото между очите й има златисто петно, което много прилича на корона. Ципурата е величествена, красива риба, която вдъхва респект.

В Италия, където се радва на голяма почит,
я наричат позлатена (от итал. оrata). Тази доскоро непозната за нас риба съвсем не е останала в тайна за древните гърци. Те я възпявали, първо, заради изключително вкусното й месо и, второ, заради грациозните движения, с които плува. Затова тя била посветена на богинята Афродита.

Среща се в
Средиземно море и в Атлантическия океан. Предпочита умерените температури на водата. Най-често може да бъде открита в лагуните, където има изобилие от любимите й храни. Тя се храни с мекотели и черупчести и може да достигне до 5 кг.

Известни са три нейни разновидности,
като най-вкусната и най-скъпата е кралската, а останалите два вида са розовата и сивата ципура. Ципурата е хермафродитна риба и обикновено развива първо мъжките белези и след това женските. Рибите, които са с големина 20–30 см, по правило са мъжки, докато по-големите са женски.


   

Рибата е нискокалорична храна
и за разлика от месото може да се консумира и от хора, подложени на диета. Тя е разрешена в определени дни по време на пости и често присъства в чиниите на някои вегетарианци, които напълно са изключили месото от хранителния си режим. Това, което я прави една от най-ценните храни, е наличието на лесноусвоими белтъчини и незаменими аминокиселини. Така рибата се превръща в скрито оръжие на диетолозите, които я препоръчват при проблеми със стомаха и щитовидната жлеза.



 

Видовото разнообразие в света на морските обитатели
е толкова голямо, че понякога изборът съвсем не е лесен. Ципурата обаче е сред всеобщите любимки в Средиземноморието и е добре позната на познавачите и любителите на рибни специалитети.Както и другите риби, ципурата също е богата на разнообразни минерални вещества: желязо и фосфор, калций и магнезий, цинк и селен. Рибеното масло пък съдържа витамините A, D и E и се препоръчва за профилактикапри риск от атеросклероза.


У нас ципурата се внася най-често от Гърция
и напоследък почти няма рибен ресторант, който да ви откаже удоволствието да я опитате. Ако пък решите да приемете предизвикателството да си я приготвите сами у дома – може да се доверите на някоя от следващите ни рецепти.

Pinterest
Коментари (0)



187 ДУШИ ОНЛАЙН
Марина Георгиева коментира рецептата Пица от тиквички
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта