Ципура на грил по балийски

Дата: 19.06.2017
Източник: Бон Апети

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 ципури (всяка по 400–600 г)
200 г жасминов ориз
50 мл олио
2 с. л. сок от лайм
сол и черен пипер на вкус
за лютата паста:
200 г червени люти чушки (тай)
100 г пресни домати
60 г макадамия
50 г пресен джинджифил
70 мл олио
2 глави лук шалот (около 100 г)
2 скилидки чесън
1 стрък лимонова трева
1 филе от аншоа
1 с. л. паста „Тамаринд“
1 с. л. смлян кориандър
3 ч. л. куркума
1 ч. л. сол
за пастата за сервиране:
3 стръка лимонова трева
2–3 червени люти чушки (тай)
2 скилидки чесън
1/2 малка глава шалот
4 с. л. олио
сокът от 1 лайм

Начин на приготвяне:
1
Ципура на грил по балийскиЧушките, лукът, чесънът и джинджифилът се почистват и се нарязват на едро. Смилат се в блендер.
2
Ципура на грил по балийски 2Постепенно се добавят и се смилат макадамията, лимоновата трева, аншоата, тамариндът, нарязаните на едро домати, куркумата и кориандърът.
3
Ципура на грил по балийски 3Сместа се прехвърля в касерола. Наливат се олиото и 120 мл вода. Посолява се и се вари 15 –20 минути на много слаб огън, докато се получи гъста паста. Охлажда се.
4
Ципура на грил по балийски 4Около 50 г от пастата се разбъркват много добре с олиото.
5
Ципура на грил по балийски 5Рибата се почиства и се разтваря като пеперуда. Овкусява се със сока от лайм, сол и черен пипер. Намазва се със смесената с олио люта паста.
6
Ципура на грил по балийски 6Слага се в скара за риба и се пече на грил до готовност.
7
Ципура на грил по балийски 7Оризът се измива и се сварява във вода – до готовност.
8
Ципура на грил по балийски 8Лукът за пастата за сервиране се смила много добре с почистените от семките чушки, лимоновата трева, чесъна, сока от лайм и 50 мл вода.
9
Ципура на грил по балийски 9Олиото се загрява и смлените продукти се задушават за около 5 минути на слаб огън. След това се охлаждат.
10
Ципура на грил по балийски 10Рибата се сервира с ориза и пастата.


Съвети:
Посочените продукти за лютата паста ще стигнат за 1 буркан от 400 г. За рецептата е необходимо по-малко количество. Съхранявайте я в хладилник, издържа минимум 2 седмици, и я използвайте за всякакво месо на грил.
Ако искате да омекотите вкуса на пастата, може да замените половината от лютите чушки със сладки червени чушки.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


108 ДУШИ ОНЛАЙН
Николай Гинев се регистрира в сайта.
Даниела Дечева публикува рецептата Черешов пай
Даниел Славов публикува рецептата Шоколадово суфле
Teodorina Tsankova публикува рецептата Хрупкаво зелено смути
меримел публикува рецептата Менемен
Kolev Tsvetomir се регистрира в сайта.
Силвия коментира рецептата Домашна царевична тортиля
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта