Сирни заговезни (Прошка, Поклади, Сирница, Масленица) е един от големите зимно-пролетни празници в народния календар, който честваме винаги в неделя, седем седмици преди Великден.
Традиционната празнична трапеза включва
разнообразни ястия, приготвени с яйца и млечни продукти – сирене, мляко, масло, но без месо. Поднася се баница със сирене, а също и варено жито.
Задължителни елементи от празника са
халва с ядки и варени яйца, свързани с обичая „хамкане“ – на червен конец се завързва парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж в къщата завърта конеца в кръг и всички членове на семейството – главно децата – се стремят да уловят халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
Традицията повелява,
на Сирни Заговезни по-младите да поискат прошка от по-възрастните си близки, роднини и приятели. Затова празникът е познат също и като Прошка.
За още по-вкусен празник
изненадайте приятно всички у дома с различни предястия и разядки, на основата на яйца и сирене.
Доверете се на нашите предложения.
Какво е сутринта без уханието на току-що опържени филийки, топли банички, мекици, понички… Факт е,...
Кремообразно авокадо, чесън, сок от лайм и пресен кориандър… Едва ли има някой, който да...
Страстните почитателите на азиатската кухня, сред които сме и ние, добре познават предимствата на естествено ферментиралия...
Едва ли американската химичка Мишел Франкъл е подозирала, каква „буря“ ще предизвика с работата си...
В желанието си да осигуряват най-добрата и здравословна храна на децата родителите често прибягват до прясно...