На конци и много ароматен


0
84190

Всяка страна го нарича по различен начин – панетони (Италия), цуреки (Гърция), кулич (Русия) или бабка (Полша), но без неговия аромат и вкус, Великден няма да е същият. Козунакът!

Сполучливият козунак трябва да е ароматен и да се дели на „конци“. Тънкости и съвети много, но най-важното е съставките да са качествени. 

Мая за козунаци „на конци“

Крайният резултат, пухкавият козунак, зависи от това дали сте използвали правилно най-важната съставка – маята. Тя може да е жива или суха. 

Сухата мая всъщност представлява дехидратирана жива мая. Основната разлика между двата вида е в начина им на употреба. Сухата мая се смесва с брашното и другите сухи съставки, а не се накисва предварително в топла течност и захар като живата мая. Така се спестява едно втасване и затова често сухата мая е наричана инстантна или с ускорено действие. Освен че е по-удобна за употреба, хубавото е, че сухата мая има дълъг срок на годност и не се съхранява в хладилник като свежата. Така винаги може да е под ръка, когато потрябва. 

Първата стъпка е да се пресее брашното и да се разбърка добре със сухата мая, след което се добавят останалите продукти. За да се активизира набухвателната функция на маята, е необходимо течността (мляко или вода) да не е студена, а с температура около 37 градуса – хладка към топла. Тогава тестото се замесва. Колкото по-дълго се меси, толкова по-добре ще се разпределят съставките и толкова по-пухкав ще стане козунакът след изпичане. Ако по рецепта се добавят сушени плодове или ядки към тестото, те се омесват най-накрая, за да не оцветят тестото. 

Омесеното тесто се покрива с кърпа и се оставя да втаса на топло. Добре втасалото тесто е увеличило обема си двойно и е еластично. Вижте няколко съвета за втасване на тесто в загрята фурна, микровълнова фурна и други тънкости тук.

Aромат, моля!

Богатата палитра на Dr. Oetker от ароматни захари (ванилена захар, Бурбонска ванилова захар), през есенции (лимон, ром и ванилия), до ароматни корички лимон и портокал, ще гарантира балансиран аромат и правилна дозировка в козунака. Повече за тънкостите при ароматизирането на домашния козунак открийте тук.

Новата колекция домашни козунаци от експерта в домашното сладкарство Dr. Oetker!

Pinterest
Коментари (0)



Berkay Ibryamov се регистрира в сайта.
Steliana Stefanova коментира рецептата Гратен от праз
Sun Chaser сготви Миш-маш
Yana Blagoeva се регистрира в сайта.
nellyan коментира рецептата Крем супа с карфиол
svilcho84 се регистрира в сайта.
Иванела коментира рецептата Винен кебап с бял ориз
Рози коментира рецептата Шишчета със свинско и ананас
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта