Най-популярната храна


0
67662

Един от най-използваните продукти във всяко българско домакинство – оризът – е и основна храна за 2/5 от населението на планетата. Средностатистически на всеки жител на планетата, годишно се падат по 85 кг ориз. Оризовите зърна се отличават с висока хранителност и съдържат 75–85% въглехидрати и 5–10% протеини, като тези две съставки са с много голяма степен на усвояемост (около 96%) от човешкия организъм, поради което храненето с ориз се приема за много ефективно.

Оризът e изключително полезна зърнена култура
Богат е на сложни въглехидрати, а те са основният енергиен източник за организма, усвояват се бавно и осигуряват усещане за ситост и енергия за дълго време. В него се съдържат редица минерални вещества – манган, фосфор, желязо, магнезий, силиций, цинк в по-големи количества и калций и калий в по-малки. Източник е и на много витамини от групата В. Освен това е с много нисък гликемичен индекс.

В зависимост от разликите в зърната, се различават:
• късозърнест
• среднозърнест
• дългозърнест ориз.


Оризовото зърно
има няколко пласта външни обвивки, богати на витамини и минерали, и според степента и методите на отстраняването им се различават няколко типа ориз:
• кафяв (пълнозърнест)
• кафяв напарен
• бял
• бял напарен
• бял полиран
• бързосваряващ се бял.

От пълнозърнестия ориз
се премахва само люспата и по този начин хранителните му качества се запазват максимално, но белият ориз подлежи на значителна преработка, при която се губят витамините и минералите от състава му. Оризът, приготвен без сол, в комбинация с пресни плодове и зеленчуци, е лека храна, прочиства организма и засища. Затова е и толкова подходящ вариант за активно спортуващите хора.


Сред най-популярните сортове ориз са:
• Арборио – отлежда се предимно по долината на река По в Италия. Късозърнест ориз, с овална форма, който се използва най-често за приготвяне на ризото.
• Басмати – на хинди името му означава „аромат“. Изключително ароматен дългозърнест ориз, който произхожда от Афганистан. Отглежда се в полите на Хималаите и е типичен за много от ориенталските ястия.
• Жасминов ориз – отглежда се преди всичко в северните части на Тайланд, но също така и в Лаос, Виетнам и Италия. Много ароматен сорт ориз, който при готвене ухае на жасмин и за разлика от другите сортове има собствен вкус.

 

Pinterest
Коментари (0)



Жанет Таракчиева се регистрира в сайта.
Катя Александрова се регистрира в сайта.
Bettyna Venkova коментира рецептата Булгур с мляко
VKrilatska се регистрира в сайта.
Олга Петрова коментира рецептата Крем карамел с тиква
Дани Голешева се регистрира в сайта.
Ива Печашка се регистрира в сайта.
Mariya VesDndrv се регистрира в сайта.
Elka Spiridonova коментира рецептата Агнешка дроб-сарма
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта