Нищо слуЧАЙно0
63811

Няма нищо слуЧАЙно в думи като ЧАЙ-ка, ЧАЙ-ковски или оби-ЧАЙ… Всички те съдържат магическото сърце на думата Ч-А-Й. Въпреки че откриването на малките листенца е станало слуЧАЙно, през 2737 г. пр.Хр. в Древен Китай, те променят живота на цели цивилизации. Казват, че онези, които не познават сладостта на тръпчивото питие, не знаят нищо за тайната на живота.

Чай с мед или със захар или пък още по-добре чай с мляко, винаги ни дава сили в забързаното ежедневие. Ако сме премръзнали, на помощ идва добре известният грог – чай с ром, уиски или коняк. Сутрин чашата чай подслажда началото на деня ни и ни дарява с надежда. Вечер с нея поглъщаме така необходимата ни, сгряваща доза домашен уют, която кара всичко отново да изглежда по-красиво.

Покана за чай
До средата на ХVI век до Европа достигат само слухове за чая. Един от тях дори твърди, че листенцата се варят и се ядат с масло и сол. Португалия е първата европейска държава, която получава лиценз да внася напитката от Китай. През 1612 г. на континента вече пият чай. Той е третото питие, което пристига в Англия, след какаото и кафето, и трайно се настанява във Великобритания през 1658 г., като скоро измества бирата като национална напитка. Смята се, обаче, че французите първи са добавили мляко в чая през 1680 г. 
В Америка напитката идва през 1690 г. И въпреки че Китай зорко пазел тайната на чая, все пак някои семенца били пренесени в Индия през 1820 г. 
През ХVII в. китайският посланик в Москва подарил чай на цар Алексей. Скъпата напитка била достояние само на висшите кръгове. Едва през 1796 г., след смъртта на Екатерина Велика, чаят значително започнал да поевтинява и станал достъпен за всички слоеве на обществото. В Русия се появява самоварът, а чаят се пиел с много захар, мед или конфитюр.

Класификация
Съществуват три основни типа чай – черен, зелен и оолонг.
· Черният чай е окислен или ферментирал чай и при накисването на листенцата се получава кафяво-червена течност. Най-популярни от този вид са „English Breakfast”  и „Darjeeling”.
· Зеленият чай не е преминал през процес на окисляване. Вкусът му е по-тънък от този на черния.
· Чаят оолонг, или червеният чай, е смесица от зелен и черен. Ползите от зеления чай са всеизвестни, а вкусът и ароматът на черния чай буквално подлудяват сетивата.
· Така наречените билкови чайове не съдържат чай, но също са много полезни и с превъзходен вкус.
· Има и плодови чайове, които са само от сушени плодове, както и най-различни видове черен и зелен чай с портокалови корички, бергамот („Ърл грей”), цветчета от жасмин и други.
Двадесети век ни донесе чая в пакетчета, разтворимия чай и консервирания чай.  

Понякога нещата не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед. 
Най-финият чай в света е белият маймунски чай (White Monkey Tea), който всъщност не е бял, а зелен чай. Той расте по склоновете на планината Тайму в Китай. Бере се на ръка. Връхчетата на листенцата са сребристи, откъдето и името му бял чай. Течността е бледозлатиста със сладък, деликатен аромат. Има и златен маймунски чай (Golden Monkey Tea), който е черен чай. И при двата вида се берат само връхчетата на растението. Името идва от това, че листенцата, когато се попарят, приличат на маймунски пръстчета. 
Според легендата, този чай се бере от маймуни, които се катерят по труднодостъпните планински склонове. Истината е, че маймунският чай се бере от хора по технология, която съществува поне от двеста години.

Коментари (0)

336 ДУШИ ОНЛАЙН
Мария Иванова се регистрира в сайта.
Пламена Николова се регистрира в сайта.
АникаГанева се регистрира в сайта.
Enthusiast се регистрира в сайта.
Gabriela Stoimenova се регистрира в сайта.
Marielazz коментира рецептата Печено пиле с картофи и бира
Diana Tsanekova се регистрира в сайта.
Wedy Addams се регистрира в сайта.
Reinardus Changberg се регистрира в сайта.
Цвети се регистрира в сайта.
Dilyana Tsingileva се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: