Ponzu цитрус сос: капката свеж вкус за перфектната риба0
1112

Приготвили сте всичко за любимата си риба, но ви липсва онази тайна съставка, която да отвори вкусовете и да направи морската ви вечеря перфектна. И не, не е необходимо да отидете на скъп ресторант или да разполагате с шеф-готвач на една ръка разстояние. Вашият личен помощник и приятел в кухнята е Kikkoman Понзу цитрус сос. И не забравяйте, че според едни от майсторите по отношение на рибата – гърците, за рибата не е нужно нищо друго освен сол и лимон, много лимон.

А какво ви идва в съзнанието, когато си помислите за наистина свеж вкус? Сигурни сме, че едно от първите предположения са лимоните. Именно те са в основата на Понзу, който е с фин цитрусов вкус и e един от най-популярните сосове за подправки в Япония. Приятно тръпчив, със своите качества той добавя вкус към различни ястия.

Интересен факт е, че Понзу цитрус сос е на базата на естествено приготвяния соев сос Kikkoman. Макар че притежава дълбока японска традиция, името му идва от холандската дума „pons“, която означава цитрусов сок. По-късно тя е променена на „ponzu“, в която „su“ или „zu“ означава оцет. Звучи странно, но обяснението е много лесно и се крие в историята и по-конкретно в 17 век, когато Източноиндийската компания започва да търгува с Япония. От началото на 1600 до 1854 г. холандците са единствените представители на Запада, които са търгували с Япония. Така оставят отпечатък върху културата и езика на Страната на изгряващото слънце до наши дни.

Благодарение на ароматна комбинация и вкусен баланс на сладост, киселинност и пикантност, Понзу цитрус сос е универсална подправка за различни храни и със сигурност най-подходящата за риба. Той добавя капка свеж вкус и обогатява вкуса освен на различните видове риби и морски дарове, но и на паста, зеленчуци и месо. Можете да го добавете към ястието директно или пък да го смесите с малко зехтин, за да си направите вкусен средиземноморски винегрет. А може да използвате Понзу и като сос за мариноване на всякаква риба или месо.

Лесно влиза и в ролята на дип за суши, сашими, морски дарове, темпура и всякакви други изкушения, които ни карат да си оближем пръстите, след като ги хапнем, дори без да ползваме прибори.

Не се страхувайте да експериментирате в кухнята, особено когато имате помощник в нея!

Коментари (0)

Йорданка Стоянова се регистрира в сайта.
milenka коментира рецептата Битербален
Александра Герасимова се регистрира в сайта.
zenata коментира рецептата Торта с бадеми и кайсии
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: