Принцът на зеленчуците


0
64257

Името му произхожда от персийската дума ispanai, която означава „зелена ръка“. Родината на полезния зеленчук е Древна Персия (или съвременен Иран). Арабите го наричат „принца на зеленчуците”. Култивирането на спанака започва по време на гръцката и на римската цивилизация. През 7. век кралят на Непал го изпраща като подарък в Китай и така започват да го отглеждат и в Азия. През 1100 г. листният зеленчук е пренесен от маврите в Испания. Испанските монаси много го харесват и започват да го отглеждат в градините на манастирите. Заради този факт в Англия пък дълго време е бил прочут като „испанският зеленчук“.

Ролята на Попай
През 19. век спанакът става популярен и в Щатите, а през 1806 г. е включен в Американския каталог на семената. През 1920 г. като комерсиален продукт в Америка го утвърждава анимационният герой Попай Моряка. В Европа „испанският зеленчук” също се налага и започват да го култивират широко едва през 20. век. Днес сред най-големите производители на спанак са Холандия и Щатите.

Спанакът е на едно от първите места
сред зеленчуците по съдържание на хранителни вещества и особено на минерални соли. Листата му са много богати на белтъчини (34%) – съдържа около 10 незаменими аминокиселини, въглеводороди, витамини С (37–72 мг/100 г), В1, В2, К, Р, Е и каротин (до 4 мг/100 г), а също и минерали – желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, манган, мед и йод. Хлорофилът му е близък по химичен състав на хемоглобина на кръвта. Освен това съдържа фолиева киселина, която заедно с железните соли оказва благотворно действие при малокръвие. Една от особеностите на витамините С и А в спанака е, че не се разрушават при варене.

Вкусно и полезно
• Младите листа на спанака се използват както сурови, така и варени или задушени и консервирани, но най-полезни са, разбира се, в суров вид.
• Съхранявайте спанака в хладилник (в найлонов плик), до 3 дни от набирането или бланширани и замразени във фризер.
• Тъй като е изключително беден на калории, спанакът може спокойно да се консумира и в по-големи количества.Подходящ е за приготвяне на супи, сокове, сосове, месни рула, тартове, терини, палачинки, кюфтета, суфлета ...

Pinterest
Коментари (0)



vangeliq се регистрира в сайта.
Таня Пенкова се регистрира в сайта.
Лиляна Спасова се регистрира в сайта.
Надя Михнева коментира рецептата Доматени кюфтета
Mimi Petrova се регистрира в сайта.
Любослава Петкова се регистрира в сайта.
gld се регистрира в сайта.
Валентина Илиева коментира рецептата Торта „Опера“
Анна коментира рецептата Щрудел с ябълки и круши
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта