Спаначен пай „Слънце”

Познат и любим вкус, облечен в нова, красива форма
Източник: Бон Апети
Дата: 17.07.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно
90 мл зехтин „Екстра върджин”
200 мл бяло вино
2 ч. л. сол

за плънката:
350 г спанак (почистен)
350 г пълномаслена извара
2 яйца
100 г кашкавал
сол и черен пипер на вкус
галета за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Спаначен пай „Слънце”
Брашното и солта се смесват.
2
Спаначен пай „Слънце” 2
Прави се кладенче и се наливат загрятото вино и зехтинът.
3
Спаначен пай „Слънце” 3
Замесва се тесто, покрива се и се оставя да почине.
4
Спаначен пай „Слънце” 4
Плънката се приготвя като спанакът се бланшира в кипяща вода, шокира се в студена, изстисква се добре, накълцва се и се овкусява със сол и черен пипер.
5
Спаначен пай „Слънце” 5
Добавят се изварата, настърганият кашкавал и 1 яйце, и се разбърква.
6
Спаначен пай „Слънце” 6
Тестото се разделя надве и всяка топка се разточва като кръг.
7
Спаначен пай „Слънце” 7
Едната кора се поръсва с галета.
8
Спаначен пай „Слънце” 8
В центъра й се слага топка от спаначената смес и около нея се оформя кръг от останалата спаначена смес.
9
Спаначен пай „Слънце” 9
Кората се намазва с разбито яйце и отгоре се слага другата кора.
10
Спаначен пай „Слънце” 10
За да се залепят добре двете кори, в центъра, около спаначената топка, се притиска с чаша, а краищата на кръга – с вилица. Правят се прорези като лъчи и се завъртат на 90 градуса с разреза нагоре.
11
Спаначен пай „Слънце” 11
Паят се намазва с останалото разбито яйце.
12
Спаначен пай „Слънце” 12
Пече се 35 минути на 180 градуса.
Подобни рецепти:
Коментари (11)
11.
Изпрати
лично съобщение

13.05.2017
Чудесен хляб! Услади ни се.
10.
Изпрати
лично съобщение

28.04.2017
Това е една наистина много ефектна и в същевременно лесна рецепта.
9.
Изпрати
лично съобщение

14.05.2015
Получи се добре и много вкусно !!
8.
Изпрати
лично съобщение

16.08.2014
Трудностите, които срещнах по време на готвене са: тестото ми стана малко мазно и крехко, а и като че ли плънката ми се получи повече, но крайният резултат в крайна сметка беше добър. Аз лично следващият път бих го направил с два пъти по-малко зехтин :)
7.
Изпрати
лично съобщение

06.06.2014
Много вкусно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:



Дзопино коментира рецептата Пъстърва със сос „Виерж“
Каля сготви Тортия
Каля коментира рецептата Тортия
Каля коментира рецептата Рататуй
Gery Kostadinova се регистрира в сайта.
Emilia Nedelcheva се регистрира в сайта.
Жанет Желязкова се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: