Природна лечебница


0
82535

Всяка година в нощта на 23 срещу 24 юни отбелязваме Еньовден – стар езически празник в чест на лятното слънцестоене. В народната традиция, обичаите за Еньовден са подчинени на култа към слънцето. Затова и повечето ритуали се извършват още преди изгрев слънце. На Еньовден народът ни отбелязва апогея на лятото и хубавото време. Празникът бележи средата на годината, когато слънцето достига зенита си и след това дните започват да намаляват.

Според народните поверия,
на Еньовден тревите и билките имат най-голяма лечебна, но и магическа сила – особено по изгрев слънце – затова и трябва да са набрани рано сутрин. Еньовден е и народният празник на билките и билкарите, както и професионален празник на фармацевтите и фитотерапевтите – наследниците на някогашните знахари.

България е страна, богата на билки,
повечето от които освен полезни, са и изключително красиви. И макар да съдържа определени предизвикателства, тяхното отглеждането в повечето случаи е лесно и включва голяма доза чар, подхранван от неподправената природна магия на лековитите диви растения.

Отглеждането и събирането на билки
е майсторски занаят, който се предава от поколение на поколение. Познаването на лечебните растения и тяхното приложение е позабравено народно богатство, което за радост в днешно време изживява своето своеобразно възраждане. Все повече лекарства се приготвят от билки, а голяма част от лечебните растения участват в приготвянето на вкусни и полезни подправки, сиропи и напитки.

Според известния български лечител Петър Димков
„Цветовете и плодовете на черния бъз са най-ценната и силна българска билка”. Латинското му наименование е Sambucus nigra (дървесен бъз), а името му на руски език (старший) означава „старейшина” и заслужено му отрежда първостепенна роля в лековития свят на билките. Бъзът е растение, характерно за топлите части на Европа и Северна Америка, което расте на надморска височина от 500 до 1500 м. Листата му съдържат танин, витамин С и ресинес.

Цветовете на черния бъз
цъфтят в периода април-юни. В българската народна медицина цветовете се използват при лечение на възпаление на пикочните пътища, високо кръвно налягане, възпаление на бъбреците и простатата, задух и затлъстяване. Помагат също и за възстановяване на гласа при пресипване, както и за понижаване на температурата. Цветовете от бъз съдържат танин, витамин С, етерично масло гликозиди, дъбилни и слузни вещества, смоли, органични киселини и следи от алкалоиди.

Плодовете на черния бъз
узряват в края на лятото (в периода август–септември). Те са изключително богати на микроелементи и минерали, особено необходими на човешкия организъм през зимните месеци. Полезни са при простудни заболявания, защото помагат за сваляне на висока температура и се считат за едно от най-добрите природни средства при лечение на анемии. Плодовете от бъз са незаменим имуностимулатор, а освен това повлияват положително сърдечната дейност и спомагат за понижаване на кръвното налягане. Съдържат високи нива на витамини А, В и С и са богати на микроелементи.

България е един от основните производители на бъз
за Европа (както на цвят, така и на плод). Годишно се изнасят около 3000 т, което показва, чe полезните свойства на растението са познати и високо ценени не само у нас, но и в цяла Европа. Един от утвърдените български производители на продукти от бъз е фирма „Авенто Рей” ООД.

Под запазената фирмена марка
компанията предлага на пазара 2 вида сиропи – сироп от цвят на черен бъз и сироп от плод на черен бъз – както и готови за употреба безалкохолни напитки – билков студен чай от цвят или от плод на бъз. Двата вида сироп са приготвени по уникална и традиционна българска рецепта, от дървесен бъз (sambucus nigra L), като са добавени само натурална захар и лимонена киселина. Освежаващите, природно естествени напитки имат богато билково съдържание и неповторим вкус – съчетание от сочната сладост на чудодейното растение и характерния освежаващ вкус на горски плод.

Чрез участие в европейски програми, от началото на 2015 година „Авенто Рей” ООД успешно сформира и обработва собствени насаждения от черен бъз – с цел подсигуряване на фирмени си производствени нужди и затваряне на кръга „суровина – готов продукт”. Посредством постоянни инвестиции във високотехнологично оборудване, компанията се стреми да предлага на пазара продукти с доказано безпрецедентно качество и отлични вкусови показатели. Добрите продажни резултати и високото търсене на предлаганите изделия мотивират фирмата към разширяване на производствената гама и разработване на нови продукти, като сладка и желета.

Pinterest
Коментари (0)



142 ДУШИ ОНЛАЙН
SuperMag коментира рецептата Чаена лимонада
SuperMag коментира рецептата Портокалова лимонада
SuperMag коментира рецептата Джинджифилова лимонада
SuperMag коментира рецептата Лимонада с джинджифил и мед
SuperMag коментира рецептата Лимонада с диня
SuperMag коментира рецептата Домашно лимончело
SuperMag коментира рецептата Ягодова напитка
Деница се регистрира в сайта.
Ivan Vasilev се регистрира в сайта.
snezka се регистрира в сайта.
Ina Dimitrova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта