С девет сили дарява девесила


0
63291

Тази подправка е позната още като селим, а наименованието й, според народните вярвания, идва от “девет сили” - смятало се, че толкова получава онзи, който го използва обилно за овкусяване на ястията. Произхожда от Западна Азия и се използват както листата му, така и корените, и плодовете му.
Девесилът е многогодишно тревисто растение с голо, кухо, високо до 2 м стъбло. Коренът е кафяво-жълт, месест, вретеновиден. Листата са перести с дълбоко назъбени дялове и лъскава повърхност. Цветовете са бледожълти, а плодовете – жълтокафяви. Цъфти през юли или август.
Корените се вадят напролет през февруари и март, преди да е започнало развитието им. Пресните корени на девесила са чудесна подправка за салати, пилешки супи, фасул, месни ястия. Те се съчетават с магданоз, копър, чесън, зеленчуци за супа. Плодовете му се комбинират добре с дафинов лист, черен пипер, бахар и се използват за мариноване на зеленчуци. Листата на девесила, пресни или изсушени, са незаменима подправка за рибена чорба, като се слагат се в началото на готвенето.

Pinterest
Коментари (0)



113 ДУШИ ОНЛАЙН
Ivailo Hlebarov се регистрира в сайта.
Красимир коментира рецептата Брауни с течен шоколад
Dimitar Nikolov Dimitrov се регистрира в сайта.
Petyo Enchev се регистрира в сайта.
Албена се регистрира в сайта.
Veneta Filipova се регистрира в сайта.
Bettyna Venkova коментира рецептата Макарони на фурна
Веселина коментира рецептата Обърнат кейк с цитруси
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта