Силата на гроздето0
65504

То е незаменима храна за всеки, подложен на повишени умствени и физически натоварвания.

В танца на сезоните малко носталгично, но и много красиво настъпва есента. Златни ябълки, сочни пъпеши и кехлибарено грозде ни даряват със свежест, енергия и аромат. Неслучайно гроздето е един от най-стилизираните плодове, присъстващо в рисунките на художници от всички културни епохи. А гроздолечението намира място в най-древните медицински трудове. Храна и лекарство, наслада за очите и удоволствие за вкуса, този плод е полезен за организма във всички възрастови групи и, разбира се, най-вече в периодите на растеж при децата.

За ползите


Различните сортове грозде са изключително богати на въглехидрати. Ако в другите плодове захарността достига 5–10%, в гроздето тя е около 20%, а в гроздовия сок дори 25%. Естеството на неговите захари – глюкоза и фруктоза, ги прави лесноусвоими от организма, мигновен източник на енергия, по-добър дори от шоколада.

5 причини, за да му се отдадем

 

  1. Освен захари гроздето съдържа и много органични киселини: ябълчена, винена, лимонена, фосфорна. Включването им на различни етапи от обмяната на веществата ги превръща в добър стимул на апетита и ендокринните жлези. Витамините С, В, РР, провитамин А действат укрепващо на имунната и на нервната система, на стените на кръвоносните съдове и костите, подобряват зрението.
  2. Високото съдържание на калий укрепва сърдечния мускул и спомага за отделянето на течности от организма. Магнезият, калцият, фосфорът подпомагат изграждането на скелета, функционирането на скелетната мускулатура и предпазват от анемия.
  3. Един литър гроздов сок доставя на организма 720–900 калории.
  4. Не по-малко полезно е и сушеното грозде – стафидите. Те са великолепен източник на енергия при умора и неспособност за концентрация.
  5. Това превръща гроздето в незаменима храна за всеки, подложен на повишени умствени и физически натоварвания.

Любопитно

  •  Съдържанието на захар в гроздето е много по-голямо, отколкото при другите плодове – над 25% глюкоза и фруктоза. Те навлизат направо в кръвта и се усвояват бързо от организма – това подпомага сърцето и черния дроб. Благодарение на тези му качества гроздето е много подходяща храна за злояди деца, за спортисти и за хора с големи физически натоварвания.
  • От гроздовите семки се приготвя масло, известно със своите уникални козметични свойства.
  •  В древността продуктът от гроздето – виното, се използвал за пророчества. Прилагал се т.нар. винено-огнен обред, при който се гадаело по височината на лумналия огън, след като върху олтара е излято виното. Правели се също така и жертвоприношения, при които над олтара се издигал голям огнен пламък. Годината ще бъде плодородна, ако огънят се издигал високо, а ако не се появи въобще, се очаквали гладни времена. В това няма нищо чудно, като се има предвид, че виното и огънят са основни в култа към бог Дионис.
Коментари (0)

100 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: