Сладко-кисело вълшебство0
64019

Ананасът е тропически плод, който се предлага пресен или консервиран. Поради своя сладко-кисел вкус може да се използва в кулинарията еднакво добре както в сладки, така и в солени ястия. Не трябва да се забравя и неговата роля в медицината и козметиката.

Произход и история
Този екзотичен плод произхожда от Централна Америка и пристига в Европа след откриването на Новия свят. По това време в Южна Америка се нарича „nana“, вследствие на което португалците го трансформират в „ananaz“ и това наименование се възприема от французи, италианци, германци, а също и от българите, докато испанците го наричат „пиня“. Оттук пък идва името на този плод на английски език – „pineapple“.

Заради своята странна красота и особен вкус, ананасът моментално буди възхищението на европейските завоеватели. Всички писатели, които за първи път пишат за Америка, включват и него, като според техните данни един от тези плодове е поднесен на Карл V, който обаче бил недоверчив и не пожелал да го опита.

Това растение бързо се пренася в Индия и сега се отглежда в тропическите зони на цялото земно кълбо. Ананасът се превръща в един от най-използваните продукти в Англия, Франция и Белгия, като дори се отглежда по тези места, но цената му е изключително висока. Днес, както се случва с повечето тропически плодове, при транспортирането ананасите запазват отлично качеството си и износът се превръща в един от основните източници на средства за държавите износители.

Видове и хранителна стойност
Най-известните видове са „Abaca”, „Black Red Jamaica”, „Cayenne“ (със и без бодли), „Green Riplay” и „Red Riplay”, „Porto Rico”, „Red Spanish”. Отглежда се на всякакви терени, с различна надморска височина.

Ананасът е сред най-консумираните консервирани продукти в цяла Европа, от него се правят също така и сокове, мармалади, конфитюри. От листата на определени сортове се произвежда нишка, която е толкова фина и тънка, че наподобява копринената.

Съдържа 50 калории на 100 г от ядивната част, която е приблизително 57% от цялата му маса. Съдържа 50% вода, като останалите 10% са прости захари, витамин А и С, целулоза и в минимални количества цитрусова киселина, която има в лимоните и портокалите. Днес в кулинарията ананасът се използва много в солени ястия, в комбинация с меса.

Какъв плод да изберем, когато пазаруваме?
Колкото по-релефни са люспите, толкова по-ароматен е плодът, а когато е напълно узрял, леко поддава при натиск. Съдържа ензимът бромелин, който разгражда белтъчините, стимулира храносмилането и разгражда мазнините. В сурово състояние се консумира обелен, като средната твърда част се отстранява. Съхранява се на стайна температура.

Коментари (0)

148 ДУШИ ОНЛАЙН
Diyanova557 се регистрира в сайта.
ddimitrova се регистрира в сайта.
Dilyana се регистрира в сайта.
Tsvetelina Svetlozarova Trayanova се регистрира в сайта.
АниНик100 се регистрира в сайта.
Христо Георгиев се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: