Сладко-кисело вълшебство


0
61648

Ананасът е тропически плод, който се предлага пресен или консервиран. Поради своя сладко-кисел вкус може да се използва в кулинарията еднакво добре както в сладки, така и в солени ястия. Не трябва да се забравя и неговата роля в медицината и козметиката.

Произход и история
Този екзотичен плод произхожда от Централна Америка и пристига в Европа след откриването на Новия свят. По това време в Южна Америка се нарича „nana“, вследствие на което португалците го трансформират в „ananaz“ и това наименование се възприема от французи, италианци, германци, а също и от българите, докато испанците го наричат „пиня“. Оттук пък идва името на този плод на английски език – „pineapple“.

Заради своята странна красота и особен вкус, ананасът моментално буди възхищението на европейските завоеватели. Всички писатели, които за първи път пишат за Америка, включват и него, като според техните данни един от тези плодове е поднесен на Карл V, който обаче бил недоверчив и не пожелал да го опита.

Това растение бързо се пренася в Индия и сега се отглежда в тропическите зони на цялото земно кълбо. Ананасът се превръща в един от най-използваните продукти в Англия, Франция и Белгия, като дори се отглежда по тези места, но цената му е изключително висока. Днес, както се случва с повечето тропически плодове, при транспортирането ананасите запазват отлично качеството си и износът се превръща в един от основните източници на средства за държавите износители.

Видове и хранителна стойност
Най-известните видове са „Abaca”, „Black Red Jamaica”, „Cayenne“ (със и без бодли), „Green Riplay” и „Red Riplay”, „Porto Rico”, „Red Spanish”. Отглежда се на всякакви терени, с различна надморска височина.

Ананасът е сред най-консумираните консервирани продукти в цяла Европа, от него се правят също така и сокове, мармалади, конфитюри. От листата на определени сортове се произвежда нишка, която е толкова фина и тънка, че наподобява копринената.

Съдържа 50 калории на 100 г от ядивната част, която е приблизително 57% от цялата му маса. Съдържа 50% вода, като останалите 10% са прости захари, витамин А и С, целулоза и в минимални количества цитрусова киселина, която има в лимоните и портокалите. Днес в кулинарията ананасът се използва много в солени ястия, в комбинация с меса.

Какъв плод да изберем, когато пазаруваме?
Колкото по-релефни са люспите, толкова по-ароматен е плодът, а когато е напълно узрял, леко поддава при натиск. Съдържа ензимът бромелин, който разгражда белтъчините, стимулира храносмилането и разгражда мазнините. В сурово състояние се консумира обелен, като средната твърда част се отстранява. Съхранява се на стайна температура.

Pinterest
Коментари (0)



Inna Veselinova коментира рецептата Пияни пилешки дробчета
Silv коментира рецептата Лятна торта
Silv се регистрира в сайта.
Диана коментира рецептата Боровинков пай
Лили Стоянова коментира рецептата Рататуй
Мария Станчева се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта