Соевият сос – пет вкуса в едно


0
632

Свикнали сме да разпознаваме четири основни вкуса – сладък, солен, кисел и горчив. От сравнително скоро обаче учените доказаха съществуването и на петия вкус – пикантен или т.нар. умами. Този вкус не може да се опише с една дума, но се свързва с едно допълнително уникално изживяване на храната. Къде обаче да търсим този умами вкус?

Соевият сос е бил използван като умами подправка oще от древността в Азия. Сложният и дълъг процес на ферментация на соевите зърна, както е при създаването на соев сос Kikkoman, дава този допълнителен изявен вкус. Обикновено той се получава чрез специфичното взаимодействие с останалите вкусове. Затова и соевият сос се смята за универсална подправка, която обогатява и засилва вкусовете на печеното, супата, салатата, дори десерта.

И въпреки че тази уникална подправка се използва от векове, именно заради свойството си да прави вкуса невероятен, едва в началото на XX век учените са успели да открият и да опишат умами вкуса. Всеки ден усещаме умами – в рибата, месото, доматите, соевия сос, въпреки че невинаги можем съзнателно да го разпознаем.

Докато четирите класически вкуса са лесни за откриване и описване, петият вкус е малко по-труден за определяне. На японски умами се превежда като "добър вкус". И едва ли има по-подходящ превод. Ако сладкото, соленото, горчивото и киселото имат своите специфични особености, които ги правят безпогрешно разпознаваеми, то при умами уникалното е това, че е мек и дълготраен вкус.

В миналото умами често се е свързвал с азиатската кухня - вероятно защото е открит в Япония и защото носи азиатско име. Днес знаем, че умами не е само азиатски феномен, тъй като се открива в храни, специфични за различни кухни, като пармезан и гъби, например.

Умами играе и важна роля при диетите с ниско съдържание на сол. Заместването на солта със соев сос може да намали общия прием на сол в храната с до 50%. Естествено ферментиралият соев сос Kikkoman съдържа десетки отличителни вкуса и ароматни съставки. Той спокойно може да замести солта, за да се намали нивото на натрий в менюто. Изследвания показват, че храната не губи своите вкусови качества, дори ако количеството сол е намалено с използването на соев сос. Това също е резултат от високото съдържание на умами.

 

И тъй като не можем да подправим всяка храна с риба, колкото и да я обичаме, естествено ферментиралият соев сос на Kikkoman се превръща в подправката, която събира петте вкуса на едно място. Няколко капки от златисто кафявата течност засилват вкусовете, обогатяват ястието и осигуряват допълнителна вкусова емоция, докато се храним.

Pinterest
Коментари (0)



StefkoDan публикува рецептата Тутманик без месене
Петя Петкова публикува рецептата Хляб по шопски
Спасов публикува рецептата Икономични мъфини
Aneli82 се регистрира в сайта.
Емилия коментира рецептата Френски багети
Емилия се регистрира в сайта.
Preslava Gancheva се регистрира в сайта.
MuritoBG коментира рецептата Хляб без месене със семена
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта