Свежо, зелено и полезно



0
65673

Често можете да чуете, че оприличават авокадото на онези продукти, които нямат силно изразени вкусови и ароматни качества, но за сметка на това страхотно се вписва във всяка салата, защото поема от вкусовете на останалите продукти. Дори това твърдение да е спорно, безспорен остава фактът, че е полезно и предпочитано от мнозина.

Откъде идва

Авокадото произхожда от Централна и Южна Америка и Мексико, то е почитано от индианците, които го наричали “маслено дърво”. Жените на вождовете на маите го използвали за разкрасяване, а ацтеките го считали за голям афродизиак.

Авокадото е плодът на дървото Persea Americana. Достига височина 20 м, вечнозелено, с широки листа и малки цветчета. Съществуват над 400 вида диви и култивирани сорта, а едно дърво ражда от 500 до 2000 плода. Плодът е с крушовидна форма, отвън е тъмнозелено до кафяво, с гладка или грапава повърхност, а отвътре е светлозелено. Средната му маса варира от 250 до 600 г. Отвътре има голяма кафява костилка, която не се консумира. Класифицира се като неутрален плод, защото притежава вкусовите характеристики както на плодовете, така и на зеленчуците.

Предимства

Едно от предимствата му е, че тонизира нервната система и влияе благоприятно върху психиката. Съдържа големи количества полиненаситени мастни киселини.  Маслото от авокадо лесно попива и освежава кожата. Има приятен орехов мирис и е богато на витамини А, Е и Д, на калий, калций, фосфор, желязо.

5 факта, които може би не знаете

•    Когато избирате авокадо, то трябва да бъде без петна и твърдо при натиск.
•    Разрежете го на две, въртете двете части, докато ги отделите една от друга. За да не потъмнеят, ги напръскайте с лимонов сок. Можете да издълбаете половините и след това да сервирате салата в тях.
•    Ако сте си купили авокадото зелено, можете да го оставите да узрее няколко дни, като температурата за съхранение е 10 градуса.
•    Топлинната обработка променя вкуса му и затова не трябва да се препича. Използва се в салати, сандвичи, сосове, предястия, пици, десерти.
•    В 100 г авокадо се съдържат около 220 калории.

 

Коментари (0)

Карамел коментира рецептата Венециански бисквити
Трифонова се регистрира в сайта.
Бон Апети коментира рецептата Крем „Печено мляко”
Rosy коментира рецептата Гофрети
Rosy сготви Гофрети
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: