Царят на цитрусите0
64029

Портокалите са едни от най-известните плодове в света. Родината им е Югоизточна Азия, а днес най-големият производител на портокали в света са САЩ. Именно затова за много американци портокаловият сок е основна част от здравословната закуска. Сочни, сладки и прочути с високото си съдържание на витамин C, те съставят перфектната лека закуска и придават страхотен вкус на много ястия.

Портокалите са кръгли цитрусови плодове, естествено оранжеви на цвят. Можете да ги намерите на пазара целогодишно, но най-вече през зимните месеци. Те са известни с високото си съдържание на витамин C, който помага да се поддържа здрава имунната система. Освен това портокалите са добър източник на В витамините, а също така съдържат доста голямо количество фолиева киселина, калций и калий.

Всичко започва от...
За първи път портокалът се появява в Азия в областта между Южен Китай и Индонезия, откъдето започва неговото разпространение към Индия. Започнали да се отглеждат в Средния изток някъде около 9. век. Сладките портокали са пренесени в Европа около 15. век от маврите и от различни португалски и италиански търговци и изследователи, които са ги открили по време на своите пътешествия из Азия и Средния изток.

Портокаловите дръвчета започват да растат на Карибските острови в края на 15. век, след като Христофор Колумб пренася техните семена там по време на второто си пътуване до Новия свят. Испански пътешественици са виновни за разпространението на портокалите във Флорида през 16. век, докато техните сънародници мисионери ги донасят в Калифорния през 18. век. Така започва отглеждането на тези цитрусови плодове в двата щата, много известни именно с портокалите.
Преди 20. век портокалите били много скъпи плодове, затова и не толкова често консумирани. Те се срещали по-скоро на специалните празнични трапези по време на коледните празници. Днес страните с най-голямо производство на портокали са САЩ, Бразилия, Мексико, Испания, Китай и Израел.

Видовете
Можем да класифицираме портокалите в две големи категории: сладки и горчиви. Сладките са най-често консумираните портокали. Те могат да имат или да нямат семки и обикновено са трудни за белене. Другият вид портокали са прекалено горчиви, за да се ядат сурови. Използват се за сладко и мармалад. Техният вкус служи за аромат на ликьори като „Гранд Марние“ и „Коантро“, както и за различни етерични масла.

На сергията
Когато си купувате портокали, избирайте такива, които са тежки и нямат изсъхнала или мухлясала кора. Не е задължително портокалите да бъдат яркооранжеви, за да са добри. Всъщност еднаквият цвят може да се дължи на впръскана изкуствена боя в кората. Изкуствени или не, портокалите, които отчасти са зелени или имат червеникавокафяв цвят, могат да бъдат също толкова добре узрели и вкусни като тези, които са наситенооранжеви.
Избягвайте тези, които имат леки следи от мухъл. Избирайте портокали, които имат стегната кора и са твърди и тежки. Те имат повече сок от останалите.

Коментари (0)

218 ДУШИ ОНЛАЙН
Mariya Ikonomova се регистрира в сайта.
Diyanova557 се регистрира в сайта.
ddimitrova се регистрира в сайта.
Dilyana се регистрира в сайта.
Tsvetelina Svetlozarova Trayanova се регистрира в сайта.
АниНик100 се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: