Здраве и сила от природата


0
111109

Разпространен е из цяла България и може да го срещнем почти навсякъде около нас – край пътя, на полето и дори между блоковете в кварталната градинка. Не позволявайте на външния му вид, наподобяващ по-скоро див храсталак, отколкото вълшебна билка, да ви заблуди. Черният бъз е изключително ценно растение, с благоприятно и многоспектърно лечебно въздействие върху човешкия организъм. 

Според известния лечител Петър Димков,
черният бъз е силен имуностимулатор и най-ценната българска билка. Плодовете му узряват в периода от края на месец август – до края на септември, като това е и най-подходящото време за беритбата и последващата им преработка. Спокойно може да причислим плодовете на черния бъз към така наречените супер-храни. Те са същинска природна аптека  богати са на антицианови съединения, пектин, целулоза, ценни минерали и микроелементи, както и на голямо количество витамин С. Дали пресни или изсушени, при правилна употреба, дребничките, почти черни на цвят, кръгли плодчета са силен съюзник в битката срещу редица анемии. Чудодейните плодове са отлично природно средство за повишаване на отслабнала имунна система.

Мощното антиоксидантно действие на черния бъз
е 3,5 пъти по-високо от това на витамин Е. Освен това растението повлиява положително сърдечната дейност и спомага за сваляне на кръвното налягане. Препоръчва се при простудни заболявания, защото притежава свойството да предизвиква изпотяване и да понижава високата температура. 

Важно е да се отбележи, че
листата, кората и неузрелите плодове на черния бъз съдържат токсични за човешкия организъм вещества. Затова е необходимо, растението да се обработва прецизно и професионално, за да може от една страна да бъде избегнат всякакъв риск за здравето, а от друга страна –  да бъде извлечена максимална полза от лековитите му свойства. Един от утвърдените български производители на продукти от бъз е фирма „Авенто Рей” ООД.

Под запазената фирмена марка  компанията предлага на пазара готови за употреба безалкохолни напитки – сок от цвят или плод на бъз, както и 2 вида сиропи – сироп от цвят на черен бъз и сироп от плод на черен бъзДвата вида сироп са изцяло натурален продукт, приготвен от черен бъз, по уникална традиционна българска рецепта, като са добавени само захар и лимонена киселина. Освежаващите, природно естествени напитки имат богато билково съдържание и неповторим вкус – съчетание от сочната сладост на чудодейното растение и характерния освежаващ вкус на горски плод.

Чрез участие в европейски програми, от началото на 2015 година „Авенто Рей” ООД успешно сформира и обработва собствени насаждения от черен бъз – с цел подсигуряване на фирмени си производствени нужди и затваряне на кръга „суровина – готов продукт”. Посредством постоянни инвестиции във високотехнологично оборудване, компанията се стреми да предлага на пазара продукти с доказано безпрецедентно качество и отлични вкусови показатели.

Есента е най-подхоящия сезон, да се погрижите за здравето си,
като укрепите имунната си система и я подготвите за студените зимни месеци. Верен ваш съюзник в този процес – както през есента, така и през зимата – може да бъде натуралният сироп от черен бъз. Редовната му и правилна консумация е отлична превенция за добър тонус, повече грижа и крепко здраве през всички годишни сезони – без досадни настинки и вируси.

 

 

 

 

Pinterest
Коментари (0)



194 ДУШИ ОНЛАЙН
Анта коментира рецептата Видинска баница
TE коментира рецептата Брускети с патладжани
Gustaf DC се регистрира в сайта.
Blaga Bor се регистрира в сайта.
Teodora Jechkova Andreynska се регистрира в сайта.
Г-жа Иванова се регистрира в сайта.
Silvi Grancharova се регистрира в сайта.
ЛЮБОПИТНО
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail:
Списък на всички потребителиУсловия за ползванеРекламаЗа насКак да печелите точкиКарта на сайта